La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Far West, en pintura

L’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols exposa obres d’artistes del segle XIX, pioners a plasmar les tribus índies

- JOFRE SÁEZ Sant Feliu de Guíxols

El cinema nord-americà es va inspirar en el testimoni que van deixar les teles dels artistes que al segle XIX es van endinsar al Llunyà Oest. L’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols ret un homenatge en la seva exposició d’estiu La il ·lusió del Far West a uns artistes que van ser pioners a plasmar com vivien les tribus índies.

L’exposició mostra més d’un centenar d’obres, i es pot visitar fins al 30 d’octubre. És la primera vegada que l’exposició temporal no només inclou obres de la pinacoteca de la baronessa.

L’exposició, que ha comissaria­t Miguel Ángel Blanco, es complement­a amb mapes d’època, escultures, gravats, aquarel·les i objectes antropològ­ics que ajuden a interpreta­r i visualitza­r el recorregut que proposa la mostra.

Entre els pintors destaquen obres de Karl Bodmer, George Catlin, Henry Lewis, Albert Bierstadt, Charles Wimar o Frederick Remington, entre d’altres.

L’exposició comença amb una peça amb la cadira dels rodatges de westerns del cèlebre actor Lex Barker, que va ser marit de Car-

Entre les activitats hi ha concerts en col·laboració amb el Festival Porta Ferrada

men Thyssen, i continua amb una ruta a través de vuit espais temàtics que ofereixen una visió global del Llunyà Oest americà. Una ruta a través de la qual el visitant comença descobrint el paisatge, transcorre per les formes de vida dels indis americans i acaba amb una aproximaci­ó a la cultura popular a través de la literatura, el cinema, la televisió i els jocs infantils.

La naturalesa té cabuda també en l’exposició a través del paisatge reflectit pels pintors de l’Escola del Riu Hudson, que es trasllada progressiv­ament cap a l’oest, que es coneixia com la recerca del nou Edèn.

Les sales dedicades a Karl Bodmer i a Frederic Remington són d’especial rellevànci­a en la visita. Els dibuixos de Bodmer, que es va relacionar amb diferents grups indis com els sioux, detalla amb pulcritud les caracterís­tiques racials, vestimente­s, estris i rituals a través de dues sales.

Remington, que va posar de moda les aventures de l’Oest amb les seves il·lustracion­s i pintures, exposa unes obres amb una visió menys narrativa, més fosca i silenciosa. Aquesta sala es completa amb escultures del mateix artista on posa de manifest la seva passió pels cavalls. Entre elles, es pot veure una rèplica de El domador de cavalls salvatges que decora el despatx oval de la Casa Blanca.

Carmen Thyssen, que va afirmar que Sant Feliu de Guíxols és el seu “lloc preferit al món”, va dir estar convençuda que La il·lusió del Far West sorprendrà i agradarà tant a adults com a nens.

L’exposició suposa també incloure Sant Feliu de Guíxols en el circuit Thyssen. La il·lusió del Far West s’ha exposat ja a Madrid i després viatjarà fins a Màlaga. El comissari va explicar que per temes d’espais s’ha reinterpre­tat la mostra de Madrid, amb qual cosa “guanya en intensitat poètica”. L’exposició disposarà a més d’activitats paral·leles que van de visites familiars i guiades a concerts amb la col·laboració del Festival de Porta Ferrada.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA/ EFE ?? Carmen Thyssen, ahir a la presentaci­ó de la mostra
PERE DURAN / NORD MEDIA/ EFE Carmen Thyssen, ahir a la presentaci­ó de la mostra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain