La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sempre ens queda Ràdio 3

- Sergi Pàmies

Durant molts anys em van fer pànic les tempestes. Vull dir les tempestes de debò, amb llamps i trons que fan tremolar les parets. Per combatre la por, abaixava les persianes, tancava les finestres, em posava taps a les orelles, em ficava al llit, sota tres edredons antiatòmic­s i, com un gos la nit de Sant Joan, bordava fins que sortia el sol. Però com que el temps ho cura tot, ara les tempestes ja no m’afecten.

És més: quan llampega m’agrada sortir al balcó a mirar el cel, calcular quants segons triga a espetegar el tro per endevinar la proximitat de la tempesta i preguntar-me si no deuen ser, al·leluia, els primers símptomes de l’apocalipsi.

Tot això ve a tomb per l’actualitat d’aquests dies fètids. Quan l’ambient es carrega amb acusacions, filtracion­s, sermons, informacio­ns, histèries electorals, quan a mig món tot sembla que penja d’un fil o depèn d’una sola carta i s’instal·la una sensació d’adrenalina i ruleta russa, m’espanto i busco refugi no sota els edredons però sí a Ràdio 3. Connectat als auriculars, la vida passa millor. La programaci­ó de Ràdio 3, que fa que un se senti moderadame­nt orgullós de pagar impostos, és exòtica, apolítica i transmet un ritme vital terapèutic, gairebé zen. Cíclicamen­t, sempre torno a Ràdio 3. És com una cura ràpida de desintoxic­ació contra l’estrès del present estrepitós. Fa anys que ens coneixem i sempre m’agrada retrobar-hi veus que, en comptes de parlar, xiuxiuegen (tipus David Fernàndez) i que, amb un atreviment postadoles­cent, vocalitzen títols tan naïfs i petulants com Perdóname si no vuelvo a casa esta noche o Cuando los elefantes sueñan con la música. Fora de context, són títols ampul·losos però, a la pràctica, funcionen i permeten accedir a una oferta que, a diferència de la majoria de les altres emissores, proposa música de tot el món, aliena al tràfic discogràfi­c. Les veus masculines emfasitzen els matisos més vellutats. Les femenines recorden les d’aquella noia pàl·lida de Sigüenza que vam conèixer a Berlín i amb qui, bé, deixemho córrer. A Ràdio 3 s’hi respira una virtualita­t narcòtica que permet aturar-te a assaborir paraules com quilombo, laberint, òrbita i estimular la imaginació amb boscos habitats, pelicans aflamencat­s i vicis hexagonals. No és una ràdio realista, i mentre a l’exterior retronen la guerra electoral i els ultimàtums britànics, a Ràdio 3 entreviste­n un virtuós de l’acordió diatònic. Per experiènci­a, sé que la relació amb Ràdio 3 no acostuma a durar. Que, quan ja has recorregut tots els programes i retrobat les veus xiuxiuejan­ts, els percussion­istes brasilers, els gaiters otomans i els festivals dervixos, sents la humana necessitat de tornar a l’actualitat. I encara que prometis que no trigaràs tant a tornar, saps que no serà així i que, en el fons, començaves a enyorar el fang, la sang, la ràbia i les mentides del camp de batalla. Però, mentre vas esquivant els obstacles amb energia renovada i proves de no intoxicar-te gaire, et reconforta saber que sempre et quedarà Ràdio 3 per, quan tot torni a ser insuportab­le, trobar-hi una estranya forma de calma.

Ràdio 3 és com una cura ràpida de desintoxic­ació contra l’estrès del present més estrepitós

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain