La Vanguardia (Català-1ª edició)

Led Zeppelin no va plagiar la mítica cançó ‘Stairway to heaven’

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Un jurat de Los Angeles va sentenciar ahir que Stairway to heaven ( Escala al cel), probableme­nt la cançó més popular de la llegendàri­a banda Led Zeppelin, no va ser un plagi. Jimmy Page i Robert Plant s’han salvat així d’haver de pagar una indemnitza­ció milionària als integrants i hereus de Spirit, el grup californià que va presentar la demanda assegurant que Robert Plant “va robar” els acords de la cançó Taurus.

Plant, Page i John Paul Jones han hagut de fer front a una dura acusació formulada en nom de Randy Wolfe, guitarrist­a de Spirit ja mort i compositor de Taurus. L’argument de l’acusació es basava en el fet que Robert Plant es va apropiar dels acords quan el 1967 Spirit va actuar dues vegades com a banda telonera de Led Zeppelin en sengles concerts a Birmingham. El baixista de Spirit, Mark Andes, va testificar que Robert Plant es va familiarit­zar amb la banda i fins i tot van fer copes i van jugar unes partides de billar. Plant va assegurar que no recorda res d’això perquè va passar fa més de quaranta anys i va al·legar, a més, que un accident amb el seu Jaguar li va provocar pèrdues de memòria.

El jurat compost per quatre homes i quatre dones va dir que Taurus “no és intrínseca­ment similar” a Stairway to heaven, i això que els defensors de Led Zeppelin admetien que les dues composicio­ns plantejave­n una mateixa progressió d’acords, però que era “una cosa molt habitual en les composicio­ns dels últims 300 anys”.

Plant, de 67 anys, sí que va recordar al judici que va compon- dre Stairway to heaven a finals del 1970 “amb en Jimmy, al costat del foc a la finca de Headley Grange”, habitualme­nt utilitzada per diverses bandes per als seus enregistra­ments. Amb això va desmentir el mite que li va venir la inspiració a la seva cabana a Bron-Yr-Aur (Gal·les) que va donar títol a una cançó de l’àlbum Led Zeppelin III.

 ?? ANDY RAIN / EFE / ARCHIVO ?? Innocents de plagi
ANDY RAIN / EFE / ARCHIVO Innocents de plagi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain