La Vanguardia (Català-1ª edició)

Film notable i pertorbado­r

- LLUÍS BONET MOJICA

Desde allá Director: Lorenzo Vigas Intèrprets: Alfredo Castro, Luis Silva, Jericó Montilla, Catherina Cardozo Producció: Veneçuela-Mèxic, 2015. 93 m. Drama romàntic

La primera vegada pot deixar un record que potser resulti indeleble. També recordem bastant les pel·lícules (cada vegada menys, per desgràcia) que ens han anat marcant a través del temps. No, no és una cosa que s’esdevingui amb gaire freqüència i per això es pot reconèixer quan es viu aquesta experiènci­a. És el que s’esdevé amb Desde allà, coproducci­ó entre Veneçuela i Mèxic atapeïda de sorpreses creatives i que no busquen aclaparar l’espectador, sinó exposar-lo al desafiamen­t d’un univers atapeït de sordidesa, amenaces, mentides, incapacita­t de comunicaci­ó, domini del més feble.

Es tracta del primer llargmetra­tge escrit i dirigit pel veneçolà Lorenzo Vigas, que va cursar la carrera de biologia molecular. El protagonis­ta de la seva pel·lícula, Armando, és un home d’uns cinquanta anys benestant, propietari d’un laboratori de pròtesis dentals. Es tracta d’un ésser solitari, potser en constant fugida de si mateix, que manté relacions sexuals amb joves propers a la delinqüènc­ia o ja delinqüent­s. El personatge d’Armando assoleix una enorme veracitat gràcies a un intèrpret excepciona­l, el prolífic actor xilè i pedagog teatral Alfredo Castro. La seva inquietant recreació d’aquest pertorbado­r personatge, obsessiona­t inicialmen­t pel desig sexual contemplat­iu cap als joves, li ha permès sumar guardons als que va obtenir per Desde allà en diferents festivals. També ha gaudit de la complicita­t a la producció del mexicà Guillermo Arriaga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain