La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estany de les veus

Maria del Mar Bonet o Micah P. Hinson són dos dels grans noms de l’(A)phònica

- BÀRBARA JULBE

El festival (A)phònica de Banyoles apunta alt. Les xifres d’aquesta tretzena edició ho constaten: 3 dies intensos de música en una vintena d’espais de la ciutat, 23 espectacle­s –dos dels quals són estrenes absolutes, una actuació única a Catalunya i cinc concerts que es podran veure per primera vegada a les comarques de Girona– i a més 40 activitats paral·leles, com ara tallers o exposicion­s, la majoria gratuïtes i per a tots els públics.

Però més enllà dels números, els noms: Maria del Mar Bonet, Maika Makovski i Micah P. Hinson són només alguns dels molts artistes que passaran per aquest certamen de la veu, que comença avui amb sis propostes.

Envoltat d’un escenari privilegia­t, com és l’entorn natural de l’estany, el cantant empordanès Sanjosex, dalt de la barca Tirona, oferirà un concert aquesta nit que ja té les entrades esgotades de fa setmanes i on plasmarà les reflexions quotidiane­s del seu últim treball, Festival, i dels tres anteriors.

Ramon Mirabet, una de les referèncie­s musicals actuals, presentarà a la muralla el seu segon disc, Home is where the heart is.

Avui, a més, serà el torn de les polifonies vocals del Pirineu gascó de Vox Bigerri, una de les formacions més reconegude­s d’aquest estil musical, i de la formació empordanes­a La Mata de Jonc, que presentara­n l’espectacle Gascons i catalans.

També s’ha programat el monòleg de l’actor Ivan Benet In

forme per a una Acadèmia i les propostes musicals de la cantaora Mayte Martín, que estrenarà oficialmen­t el seu projecte més personal, Tempo Rubato, al Club Natació. Precisamen­t, l’espectacle que donarà el tret de sortida serà Eclèctic EMMB, coproduït amb el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, amb un centenar de cantants d’entre 12 i 20 anys i amb el cant coral com a protagonis­ta.

Després d’aquesta traca inicial, el festival, que es caracterit­za per oferir propostes arriscades i emergents juntament amb noms reconeguts i músiques que van des del jazz a la cançó d’autor, el rock, el soul o el beat-box, continuarà el cap de setmana, i entre els seus plats forts destaca Maria del Mar Bonet acompanyad­a de Borja Penalba al claustre del monestir de Sant Esteve, així com el cantautor nord-americà Micah P. Hinson, que oferirà el seu únic concert a Catalunya.

“La veu és el fil conductor per arribar a diferents estils”, des- criu el seu director artístic, Francesc Viladiu.

Judit Neddermann, Germà Negre, el reconegut beatboxer Pulmon Beatbox (capaç de versionar Ray Charles o Manu Chao en una de les seves sessions), Oques Grasses, el cantaor i artista multidisci­plinari Niño de Elche, que barreja flamenc, rock, poesia i electrònic­a, o Maika Makovski, que amb el Quartet Brossa serà l’encarregad­a d’abaixar el teló, són altres artistes que desfilaran pels diversos escenaris.

“El recinte del festival és la ciutat”, comenta el seu director, que afirma: “No som una flor d’estiu. L’(A)phònica és l’aparador cultural del Pla de l’Estany, un reflex de la feina que es fa durant tot l’any a les entitats i els equipament­s”.

 ?? CRISTINA GALLEGO / ARXIU ?? La veu –com la de Micah P. Hinson– és el fil conductor del festival
CRISTINA GALLEGO / ARXIU La veu –com la de Micah P. Hinson– és el fil conductor del festival
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain