La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça, Piqué i Gareth Bale

- José María Brunet

Mentre la pilota roda aquests dies pels camps de l’Eurocopa, el Barça està afrontant alguns reptes que són molt rellevants no només per a la pròxima temporada, sinó per al seu futur en general. Els fronts oberts són múltiples, però la paraula clau d’aquest crucigrama és un nom propi, el de Neymar.

El FC Barcelona intenta mantenir-lo a les files del club, en bé del trident atacant que tan bons resultats ha donat a la tot just acabada campanya. Diversos equips europeus han tractat d’omplir amb cants de sirena les orelles del pare de Neymar i amb dòlars les seves butxaques. En paral·lel, en altres taules s’està negociant paraula per paraula el text concret de l’acord que ha de reflectir la sentència pactada amb la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat sobre el desafortun­at afer de les condicions amb què es va portar el davanter brasiler durant l’etapa de Sandro Rosell al capdavant del club blaugrana.

La història d’aquesta negociació i les seves tripes mereixeria ser escrita algun dia amb detall. Ha estat una feina d’artificier­s, provant de no equivocar-se cada vegada que tallaven un cable. Al final, l’explosió controlada del cas Neymar ha deixat mobles trencats i alguns esvorancs a la façana blaugrana. Però no s’han ressentit els pilars, malgrat la falta d’unanimitat a la junta directiva.

Encara que es firmi ara, l’acord estava llest des de fa dos mesos. Els fiscals Pedro Ariche, Juan Ignacio Campos i Luis Pas-

Un avantatge de Bale quan salta al camp amb el seu equip nacional, Gal·les, és que es pot fer petar els dits sense malentesos

tor, i l’advocat de l’Estat Edmundo Bal –un matalasser irredempt– van beneir el pacte en un dinar a Madrid a finals d’abril, després de negociar amb el trident jurídic del Barça, compost per González Franco, Gómez Ponti i Martell.

Prèviament, el club va acceptar assumir la seva responsabi­litat com a persona jurídica, i rebrà una condemna per delicte fiscal. La recta final del diàleg va ser amb Hisenda, sobre la quantia de la multa que el Barça ha de pagar. Amb l’acord, Rosell i Bartomeu allunyen de si qualsevol possibilit­at de condemna. Però ja des d’abans ho tenien tot a favor, perquè van regularitz­ar a temps. La Fiscalia no va estar ràpida, en el seu moment, en aquest punt. Els querellats podien beneficiar-se d’una excusa absolutòri­a. El judici, en canvi, hauria tingut un alt cost d’imatge per a l’entitat. Per això el Barça ha treballat per l’acord. I al seu torn la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat han negociat per evitar el descrèdit d’un èxit només parcial, que deixés sense condemna els directius que acusava.

En paral·lel, a Piqué se l’ha tornat a qüestionar per un presumpte gest ofensiu mentre sonava l’himne espanyol, en el partit amb Croàcia. Aquest és un problema que no podria tenir mai Gareth Bale quan salta al camp amb el seu equip nacional, la selecció gal·lesa. Un dels avantatges de Bale és que es pot fer petar els dits sense cap mena de malentès.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain