La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts comparen un ‘Brexit’ amb la caiguda de Lehman Brothers

La sortida pot provocar pèrdues a la borsa de fins al 20%, segons els experts

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Els economiste­s, atesa la singularit­at d’una possible sortida del Regne Unit de l’euro, el Brexit, han hagut de bussejar en el que ha passat en altres grans esdevenime­nts imprevisib­les del passat recent com ara la caiguda de Lehman Brothers. Mirant el que ha passat en altres crisis mundials, un Brexit podria provocar oscil·lacions d’entre un 15% o un 20% a la borsa i portar la lliura fins a la paritat amb l’euro.

Les enquestes –els col·legis electorals es van tancar les onze de la nit de dijous– donaven cert avantatge a l’opció que el Regne Unit romangui a la Unió Europea. La conseqüènc­ia va ser l’esperada: l’Ibex va repuntar un 2,11% i la borsa de Londres un 1,23%. La lliura esterlina es va propulsar als seus màxims en relació amb el dòlar des del mes de maig (una lliura: 1,48 dòlars). Respecte a l’euro, la divisa europea es va apreciar davant el dòlar (va assolir una cotització d’1,14 dòlars), la més alta en tres setmanes. Es pot dir, en qualsevol cas, que han estat les tres setmanes de més incertesa en relació amb el futur del Regne Unit a la UE.

La directora d’anàlisi de Renta 4, Natalia Aguirre, assegura que “com que el mercat descompta que no hi ha Brexit les borses estan pujant i els diners estan tornant des d’aquells actius refugi als quals se n’havia anat com l’or, el bund alemany o el ien”. Per tant, en cas de sortida de la UE, el camí que es recorreria seria el contrari amb una sortida de fons de la borsa cap als actius refugi.

José Manuel Amor, analista d’AFI, assenyala que el Brexit provocaria que “la borsa tornaria a mínims de l’any i fins i tot més a baix”. En el cas de la borsa espanyola, els mínims de l’Ibex es van registrar al febrer. Òbviament en una primera fase els valors més perjudicat­s serien els que tenen interessos directes al Regne Unit, ja que l’evolució de les dades macro són imprevisib­les. Les principals empreses espanyoles amb interessos al Regne Unit són Telefónica, que ahir va rebotar un 2,86%, Iberdrola, que va guanyar un 0,25%, Santander (+4,30%), Sabadell (+3,10%) i Ferrovial (+1,83%). Aquests repunts confirma que el mercat confia en la permanènci­a del Regne Unit a la Unió Europea.

En relació amb les divises, si hi ha sortida la lliura es devaluaria. En cas contrari, experiment­aria una important apreciació. Quant a l’euro, els experts creuen que podria seguir un camí similar. “Si es dóna el Brexit, l’euro cauria per l’efecte contagi. Hi ha molta por al mercat que als anys 2017 i 2018, que hi ha previstes eleccions a diversos països, puguin reforçar-se els populismes o altres partits poc partidaris a la UE. Es podria anar cap a menys integració”, va reflexiona­r ahir Natalia Aguirre.

No obstant això, el que es desconeix és l’horitzó temporal que tindrien els moviments als mercats, ja que podrien prolongar-se durant mesos. Aguirre considera que en relació amb les divises, els diferents bancs centrals podrien prendre algun tipus de mesura coordinada per evitar riscos més grans. Segons un informe de Barclays, el Brexit provocaria una “apreciació de divises refugi com el franc suís i el ien i una ràpida depreciaci­ó de la lliura i l’euro, encara que a mitjà termini la divisa britànica s’acabaria enfortint davant l’euro”. En cas contrari, amb una permanènci­a la primera reacció seria d’“apreciació de la lliura i l’euro seguida d’una tendència alcista del dòlar”.

www.lavanguard­ia.com

 ?? VLADIMIR ZAKHAROV / GETTY ?? El resultat del referèndum es coneixerà a primera hora d’avui
VLADIMIR ZAKHAROV / GETTY El resultat del referèndum es coneixerà a primera hora d’avui

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain