La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mercadona inicia a Portugal la seva internacio­nalització

L’empresa invertirà 25 milions i obrirà 4 botigues el 2019

- BLAI FELIP PALAU Barcelona

Mercadona ha decidit que sigui Portugal el seu primer banc de proves per donar el salt i expansió en l’àmbit internacio­nal. La companyia líder de vendes en supermerca­ts inaugurarà quatre centres el 2019 al país veí, per als quals invertirà uns 25 milions d’euros i amb els quals preveu donar feina a unes 200 persones.

La cadena va anunciar ahir en un comunicat que el comitè de direcció de l’empresa havia aprovat, “d’acord amb el que havia establert el consell d’administra­ció, posar en marxa el seu pla d’internacio­nalització amb l’entrada en el mercat portuguès”.

Aquesta estrena, a tres anys vista, no pretén quedar-se aquí. Un portaveu de la companyia va informar a La Vanguradia que aquesta és la primera fase de la internacio­nalització, tot i que “encara és aviat saber cap a quins altres països es dirigirà”.

Tampoc no va voler assegurar si seran les ciutats de Lisboa i Porto les destinatàr­ies d’algun d’aquests quatre supermerca­ts, encara que seria el més probable. “Ara s’inicia un procés de desembarca­ment en què enviarem profession­als perquè investigui­n els millors emplaçamen­ts, realitzin els contactes institucio­nals” i s’estudiïn les exigències en matèria de llicències d’activitat i d’obra.

Mercadona va decidir aquest salt cap a Portugal “per motius de proximitat i per certa similitud en els hàbits de compra”. En la nota que anuncia el projecte s’afegeix que té una “proximitat logística, que s’enquadra dins del creixement orgànic i natural de l’empresa”.

El portaveu de la companyia va recordar que en més d’una ocasió, quan al president de Mercadona, Juan Roig, se li preguntava si hi havia possibilit­ats de continuar creixent, ell responia que sí: a través de la diferencia­ció i de la internacio­nalització. “Mercadona ja ha fet el pas de la internacio­nalització”, va assenyalar el portaveu. Roig va subratllar, en la nota d’ahir, que “Portugal és una gran oportunita­t per iniciar el creixement internacio­nal de la companyia i un país del que podem aprendre tant del consumidor com d’un sector altament competitiu com el de la distribuci­ó”.

L’anunci d’aquesta expansió es realitza en un moment en

La companyia no ha decidit on obrirà les botigues, que són la primera fase del seu salt a altres països

què Mercadona encapçala el rànquing de vendes de grans cadenes de supermerca­ts. La consultora Kantar Worldpanel oferia dades de quota de mercat a la primavera passada en les quals es ratificava el primer lloc per a Mercadona amb el 23%, la mateixa dada que la mitjana de l’any anterior. El seguien, a distància, Dia (8,8%), Carrefour (8,4%), Eroski (5,9%), Lidl (4,1%) i Auchan (3,7%).

Mercadona té actualment 1.587 supermerca­ts i una plantilla de 76.000 persones, “totes amb contractes fixos”, segons dades de l’empresa. El 2015 va facturar 20.831 milions d’euros, 277 dels quals va distribuir entre els empleats “en concepte de prima per objectius”. La companyia va obtenir un benefici net de 611,3 milions d’euros, per sobre dels 543 milions aconseguit­s el 2014. A Catalunya té distribuït­s 251 supermerca­ts, en els quals treballen 11.250 empleats.

 ?? DANIEL GARCIA-SALA / ARXIU ?? Juan Roig ha decidit que Mercadona traspassi fronteres
DANIEL GARCIA-SALA / ARXIU Juan Roig ha decidit que Mercadona traspassi fronteres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain