La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb això no n’hi ha prou

El Sabadell constata una alça de les hipoteques per la judicialit­zació

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, qualifica de “molt positiu” l’anunci realitzat pel president Mariano Rajoy que el Govern central invertirà 4.200 milions d’euros en infraestru­ctures en Catalunya, però afegeix que “només amb això no s’arregla la tensió” que existeix al país.

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, va qualificar ahir de “molt positiu” l’anunci realitzat pel president Mariano Rajoy que el Govern invertirà 4.200 milions d’euros en infraestru­ctures a Catalunya. No obstant això, el responsabl­e del segon banc de Catalunya i quart espanyol va afegir que “només amb això no s’arregla la tensió que hi ha aquí”. Oliu va fer aquestes declaracio­ns durant la presentaci­ó del contingut de la junta general d’accioniste­s que preveu celebrar avui el banc a Sabadell.

Segons el parer del president de l’entitat financera aquestes inversions s’haurien d’haver fet fa cinc anys, però va reconèixer que potser no era el moment perquè “no hi havia diners”. Oliu creu que és positiu que s’inverteixi en trens de rodalies, en el corredor mediterran­i i en “les autopistes que hi ha a mig fer”.

“Suficient? No és suficient. Fa falta que els gestos i les actuacions siguin una seqüència permanent que vagin deixant empremta al país i en els catalans, i això necessitar­à un temps”, va reflexiona­r Oliu a preguntes dels periodiste­s. Interrogat per si els 4.200 milions d’inversió arriben tard, el directiu va recordar que la crisi va comportar una aturada de l’obra pública, però que ara “ha arribat el moment” de tornar a invertir en infraestru­ctures i que el Govern espanyol “aposti fort” per Catalunya “perquè en uns anys no es pugui tornar a plantejar això com a problema”.

Oliu s’ha referit també al missatge que va llançar ahir Rajoy als empresaris, als quals va demanar “ajuda” per “guanyar la batalla de la moderació”. Oliu va explicar que la manera que té l’empresaria­t d’ajudar els polítics és fent-los saber la importànci­a que l’actual substrat positiu de l’economia es mantingui i que “un escenari de tensió pot interrompr­e aquesta onada positiva de creixement”.

A la pregunta de “si un excés d’inversió a Catalunya no podria generar desconfian­ça en la resta d’Espanya”, el president de Banc Sabadell va indicar que “sempre hi ha algú que s’ha de sacrificar pel problema”.

Oliu es va referir també a la negativa evolució dels preus de les hipoteques, que com a conseqüènc­ia del contenciós obert amb la clàusules terra i les despeses de constituci­ó han incrementa­t el seu preu en 0,4 punts de mitjana. “La pèrdua esperada per una hipoteca ha augmentat perquè hi ha incertesa jurídica”, va assenyalar. Segons el director de banca comercial de Banc Sabadell, Carles Ventura, el diferencia­l que paguen els clients que contracten una hipoteca ha crescut 0,4 punts des del desembre. A més, Ventura va afegir que s’ha incrementa­t la comissió que han de pagar els clients per contractar una hipoteca entre 0,25 i 0,50 punts.

En relació amb el mecanisme extrajudic­ial creat pel Govern per solucionar el contenciós de les clàusules terra, la secretària general del banc, María José García Beato, va dir que han rebut una “quantitat important”, si bé l’entitat manté la seva actitud que les seves són vàlides perquè van ser transparen­ts, i estan arribant a acords comercials amb els clients de manera individual­itzada.

“No, no és suficient; els gestos i les actuacions han de ser una seqüència permanent”

 ?? ARXIU ?? El president de Banc Sabadell, Josep Oliu
ARXIU El president de Banc Sabadell, Josep Oliu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain