La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perdó i penitència

-

La possible condonació de part del deute autonòmic per part del Govern central; i la declaració d’Artur Mas en la comissió que investiga el finançamen­t de CDC.

NINGÚ no pot negar a Artur Mas la tenacitat, el coratge polític i la infatigabl­e defensa de les institucio­ns que ha encapçalat. L’expresiden­t de la Generalita­t i actual president del PDECat va comparèixe­r ahir davant de la comissió d’Assumptes Institucio­nals del Parlament. Ho va fer a petició de l’oposició, després que Millet i Montull, els saquejador­s del Palau de la Música, reconegues­sin que van utilitzar aquesta entitat cultural per desviar fons procedents de constructo­res cap a l’antiga Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC). És a dir, el partit que és en l’origen del PDECat i del qual Mas va ser màxim responsabl­e entre el 2000 i el 2016. No era aquest el primer cop que Mas compareixi­a davant la Cambra catalana per ser preguntat sobre la corrupció en el seu partit. Prèviament ja havia testificat en dues ocasions més. I, com de costum, Mas va afirmar que CDC no va cobrar comissions d’empreses adjudicatà­ries d’obra pública. Va admetre, això sí, que “no he dit mai que el finançamen­t de CDC sigui impol·lut”. Però va reivindica­r en tot moment la innocència i l’honorabili­tat de CDC, la inexistènc­ia de donacions irregulars a aquest partit i, per tant, de finançamen­t irregular. També va negar qualsevol crèdit a Millet i Montull, adduint que van pactar la seva declaració, per tal de reduir penes. Va posar la mà al foc, com sol fer, per Daniel Osàcar, extresorer del partit. I va aprofitar l’ocasió per posar en dubte el paper de la Fiscalia, retraient-li l’aparent desinterès per la misteriosa destinació d’una part –nou milions d’euros– del total desfalcat.

Com era d’esperar, l’apreciació dels grups opositors va ser una altra. Tots els aliens al bloc sobiranist­a es van alinear subratllan­t la credibilit­at a la baixa de Mas, a mesura que les informacio­ns sobre la trama del 3% es van acumulant. I fins i tot la CUP, indispensa­ble per a l’avenç del procés independen­tista, va marcar distàncies, va afirmar que no es creia que Mas no sabés res dels tripijocs que van afectar el seu partit i, així, de passada, va emfatitzar la seva suposada puresa. Dit això, potser va ser el socialista Miquel Iceta qui va exercir ahir l’oposició amb més mesura, precisant que una cosa serien les responsabi­litats penals de Mas i una altra de diferent les polítiques. Té tota la raó. I sembla innegable que CDC, sotmesa a investigac­ions judicials, amb els seus successius tresorers imputats i embolicada amb trames dubtoses, té un problema, la responsabi­litat política del qual es projecta sobre els seus dirigents, a més de dificultar la renovació que va donar origen al PDECat. El coratge, en política, és una gran virtut. Però no és pas l’única.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain