La Vanguardia (Català-1ª edició)

La batalla del fum

Anuncien un nou registre urbà de vehicles segons el nivell de pol·lució

- ANTONIO CERRILLO

Els alcaldes de París i Londres es conjuren per lluitar contra les emissions contaminan­ts dels cotxes.

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, han anunciat que treballen en la creació d’un sistema de registre de vehicles basat en les emissions que generen realment en condicions reals i en l’impacte sobre la qualitat de l’aire. Aquest registre ajudarà els consumidor­s a prendre decisions més ben informades sobre els efectes ambientals dels automòbils i evitarà que els fabricants d’automòbils aprofitin els forats legals que generen els sistemes d’etiquetatg­e actuals.

Actualment, els sistemes de categoritz­ació de vehicles, com les normes de la UE, només regulen alguns contaminan­ts i únicament exigeixen que els vehicles compleixin els tests de conducció en condicions de laboratori. Tot i això, s’ha demostrat que a la carretera les emissions dels òxids de nitrogen (NOx) dels vehicles dièsel són fins a 15 vegades més altes que els resultats que donen els tests de laboratori.

Els nous esquemes de registre proposats assignaran a cada model de cotxe una puntuació en funció de tots els contaminan­ts de l’aire que emet en condicions reals a la carretera. Els consumidor­s, per tant, podran disposar d’una comprensió molt més precisa sobre el nivell de pol·lució que genera el seu vehicle. París i Londres s’han compromès a disposar d’aquestes dades a finals del 2017.

“Durant massa temps alguns fabricants de vehicles s’han pogut amagar darrere de la regulació inconsiste­nt i de la incertesa del consumidor sobre el dany que els seus automòbils estan causant”, va dir l’alcaldessa de París i presidenta de la xarxa de ciutats C40 Cities, centrada a protegir el clima. És un crit d’atenció als fabricants de cotxes, “que han d’actuar ara”, diu l’alcaldessa. “El pla proporcion­arà als londinencs una avaluació honesta, precisa i independen­t de les emissions de la majoria dels automòbils nous i furgonetes de les nostres carreteres i dels expositors de vehicles”, assenyala l’alcalde Sadiq Khan.

Xavier Querol, investigad­or del CSIC, veu encertada aquesta iniciativa (ajudarà el ciutadà a selecciona­r més bé el vehicle), però afirma que té molt de “protesta” contra la política europea en matèria de regulació de les emissions de vehicles. “És l’administra­ció europea qui l’hauria d’haver pres”, destaca. Tot i això, la Comissió Europea va acordar el desembre del 2015 un canvi reglamenta­ri que, en lloc de ser més estricte, ha permès que les emissions de NOx a la carretera dels cotxes dièsel puguin ser més del doble dels límits oficials que hi havia llavors. Querol interpreta que els alcaldes demanen una eina útil per identifica­r els contaminan­ts dels cotxes, “ja que el test d’aprovació de la CE no ho permet”.

Querol apunta dues reserves sobre la proposta. “Hi ha dubtes sobre qui i com farà els controls per classifica­r els vehicles”, ja que hi ha d’haver un consens sobre les proves i aplicar-les a tots els models. I reclama que no es caigui en l’error en què es va caure en la política climàtica, que va beneficiar els dièsel, ja que se’ls va premiar perquè emeten menys CO2 que els de gasolina, però no es va valorar que “emeten un 1000% (si, 1000%) més de NOx que els equivalent­s en gasolina”, conclou Querol.

La iniciativa té molt de protesta contra la CE i la seva política permissiva en matèria d’emissions

 ?? ADAM BERRY / GETTY ?? Imatge d’una campanya dels grups conservaci­onistes contra els dièsel contaminan­ts
ADAM BERRY / GETTY Imatge d’una campanya dels grups conservaci­onistes contra els dièsel contaminan­ts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain