La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix la pressió sobre el president de Múrcia perquè renunciï al càrrec

L’Assemblea Regional debatrà la setmana que ve la moció de censura del PSOE

- SALVADOR ENGUIX Cartagena

El PP podria perdre Múrcia, una regió que governa des de l’any 1995. És el preu que el partit haurà de pagar si Pedro Antonio Sánchez insisteix a continuar de president de la regió. La moció de censura presentada pel PSOE, i que es debatrà els dies 5 i 6 d’abril, té el suport de Podem i probableme­nt de Ciutadans, partit que sosté l’Executiu popular i que avui mantindrà una reunió clau amb els socialiste­s. Aquest és l’escenari, contaminat per una profunda crisi política a Múrcia sense precedents a la regió. Ahir a Pedro Antonio Sánchez la pressió perquè abandoni fins i tot li arribava des de les seves pròpies files.

El PSOE, Podem i Ciutadans, que junts poden sumar una nova majoria absoluta, van ser ahir contundent­s en els qualificat­ius contra Sánchez: “Està collat, s’ha atrinxerat, ha de dimitir immediatam­ent, està fent un mal enorme a la regió”. Sobre el president pesen les imputacion­s per presumpta corrupció en el cas Auditori i les fortes sospites en el cas Púnica, amb la divulgació de documents compromete­dors. “Ara ja no és una qüestió judicial, és una qüestió política”, apuntava Rafael González Tovar, líder socialista murcià que aspira a substituir Pedro Antonio Sánchez en el càrrec.

Ahir Ciutadans va insistir que vol una moció instrument­al per convocar noves eleccions a la regió. Aquesta no és la idea del PSOE, que vol, al contrari, un ràpid relleu en l’Executiu. El portaveu de Cs a Múrcia, Miguel Sánchez, el que sí que va deixar clar és que el president ha de marxar, i va afegir dures desqualifi­cacions: “És un home indigne”, va arribar a dir. Només serà possible que Ciutadans faci marxa enrere si el PP busca un relleu en la presidènci­a autonòmica; abans de la votació de la moció de censura. González Tovar va llançar ahir alguns gestos de complicita­t envers Ciutadans: “Estem oberts a tot”.

El principal problema és la combinació de Ciutadans amb Podem. És la resistènci­a més important perquè el partit d’Albert Rivera accepti la solució proposada per un PSOE que anhela posar fi a l’hegemonia política del PP a la regió. Ahir el portaveu de Podem a Múrcia, Óscar Urralburu, va utilitzar un llenguatge conciliado­r amb Ciutadans, i va animar aquest partit a “posar fi a un període negre de la nostra història”. Podem sí que vol formar part del possible nou executiu regional.

Múrcia és un polvorí polític, i la societat civil està vivint aquest episodi amb certes semblances al que va passar en el seu moment amb Francisco Camps i el cas dels vestits, peça separada de Gürtel, de què va ser absolt pel TSJ de València. És a dir, s’interpreta que, al marge del que decideixin els jutges, hi ha massa evidències que la conducta de Pedro Antonio Sánchez ha perjudicat la institució i el partit. I que el seu capital polític està al mínim. Ahir la premsa regional de Múrcia ho valorava d’aquesta manera i recordava que Pedro Antonio Sánchez es va comprometr­e a abandonar el càrrec si era imputat. En paral·lel, el president murcià demanava ahir al TSJ que s’arxivés el cas Auditori.

Fins i tot dins el PP murcià ja hi ha veus que indiquen que el mandatari ha d’assumir responsabi­litats

 ?? MARCIAL GUILLÉN / EFE ?? El portaveu del grup parlamenta­ri socialista, Rafael González Tovar
MARCIAL GUILLÉN / EFE El portaveu del grup parlamenta­ri socialista, Rafael González Tovar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain