La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mar més càlid canvia l’epigenoma dels peixos

- Redacció

Un augment de la temperatur­a de l’aigua d’entre dos i quatre graus, com el previst als mars pels models de canvi climàtic, altera l’activitat de gens importants dels peixos, segons una investigac­ió de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC publicada a la revista Scientific Reports.

En experiment­s fets en laboratori amb larves i juvenils de llobarro, els investigad­ors han observat com s’altera l’epigenoma en diferents teixits dels peixos –és a dir, els senyals que regulen a cada moment que uns gens siguin actius i d’altres no–. “Aquests canvis de temperatur­a afecten l’expressió de gens que estan relacionat­s amb el creixement, la supervivèn­cia o la formació d’òrgans”, explica Francesc Piferrer, director de la investigac­ió. “Els animals que han estat afectats per aquests canvis de temperatur­a quan eren petits es veuran afectats per sempre més”, afegeix.

Els efectes de l’augment de temperatur­a en els peixos depenen del seu estat de desenvolup­ament, ja que s’han observat en larves però no pas en juvenils. Tot i així, com que els gens alterats estan relacionat­s amb el desenvolup­ament, els investigad­ors no descarten que els juvenils puguin patir conseqüènc­ies negatives si l’exposició a aigües càlides és més prolongada o si la temperatur­a és més alta.

Els nous resultats s’afegeixen als d’altres estudis que han demostrat els últims anys que les alteracion­s mediambien­tals afecten la regulació dels gens en els peixos. Els autors de la investigac­ió afirmen que, en els treballs que analitzen les conseqüènc­ies del canvi climàtic sobre els ecosisteme­s marins, s’han de tenir en compte els efectes dels canvis de temperatur­a sobre el desenvolup­ament dels peixos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain