La Vanguardia (Català-1ª edició)

José Andrés

- ELS SEMÀFORS

CUINER

El cuiner espanyol José Andrés, establert als EUA, a més d’un xef prestigiós i d’èxit –ja té una trentena de restaurant­s–, s’ha erigit en un líder de l’activisme humanitari amb la seva fundació World Central Kitchen.

L’auditori magne de la Universita­t George Washington, amb capacitat per a 1.500 persones i ple de gom a gom, es va posar dret fa una setmana per rebre José Andrés. “Eh, eh, que no penso cuinar!”, va dir el cuiner d’origen espanyol després d’un minut d’aplaudimen­ts que immediatam­ent es van tornar rialles còmplices. Així va transcórre­r la tarda. Andrés no duia el davantal ni la gorra de xef. Al final de l’acte, va sortir corrents cap a Carolina del Nord per donar menjar a víctimes de l’huracà Florence i va arribar amb el vestit de feina, els pantalons i l’armilla caquis típics dels cooperants.

Als Estats Units, José Andrés és molt més que un cuiner famós o de prestigi. Més que un divulgador culinari o la “personalit­at humanitàri­a” de l’any com l’ha declarat la Fundació James Beard per la seva tasca a l’illa de Puerto Rico (el 2011 també el va premiar com a xef extraordin­ari). José Andrés és, en el sentit més purament nord-americà de la paraula, un líder. La seva empatia natural li ha permès fer amistat amb els desheretat­s del món, amb ajudants de cuina, actors de Hollywood, senadors i presidents. Va treballar per a l’Administra­ció Bush i, molt, amb Barack Obama. Les seves relacions amb l’actual inquilí de la Casa Blanca, amb qui va trencar els tractes empresaria­ls després que titllés de violadors els mexicans, són més aviat dolentes.

“Per a Donald Trump. Aquesta és la veritable història de Puerto Rico, aprèn la lliçó”, li va escriure com a dedicatòri­a del seu llibre –We fed an island (vam alimentar una illa)– quan el president va negar que unes 3.000 persones morissin després del pas de l’huracà María com a conseqüènc­ia del desastre natural i organitzat­iu que el va seguir, com indiquen les estimacion­s oficials.

Al llibre, José Andrés narra com la seva petita fundació (World Central Kitchen) i un exèrcit de 20.000 voluntaris van servir més de tres milions de racions a Puerto Rico en els tres mesos posteriors a l’huracà María, ara fa un any. “Va ser com si una maquineta d’afaitar passés per la meitat de l’illa, lentament i de banda a banda”, rememora. La seva eficàcia per engegar, en condicions impossible­s, una operació de distribuci­ó d’autèntic menjar (sancocho, arròs amb pollastre, sandvitxos...) va posar en evidència la tardana i defectuosa intervenci­ó de l’agència federal d’emergèncie­s (FEMA) dels EUA.

Mentre Xefs per Puerto Rico arribaven cada dia més lluny, treballant amb restaurant­s i fleques locals, la FEMA feia portar el pa de Florida i firmava un contracte per preparar 18 milions d’àpats amb una empresa de dos empleats a Atlanta que, desbordada, va llançar la tovallola després de lliurar-ne 50.000. “Deixeu-me, puc alimentar l’illa”, els deia desesperat Andrés, que va perdre onze quilos en les dues primeres setmanes.

Té un caràcter fort, impetuós. Es defineix com una persona d’acció, algú que no accepta un no per resposta, un estil que va casar malament amb les laberíntiq­ues formalitat­s de la FEMA. Una vegada va ser escortat fora d’una reunió pels guàrdies de seguretat perquè no tenia acreditaci­ó. Al final, va firmar diversos contractes amb l’agència per finançar l’operació i no comptar només amb donacions però la seva actuació a Puerto Rico, explica en el seu llibre, resumeix tot el que va malament al món de la cooperació. L’exemple de José Andrés “pot fer repensar com es dona ajuda humanitàri­a”, va dir The New York Times.

Nacionalit­zat nord-americà fa cinc anys, el cuiner (Mieres, 1969) fa gala del seu doble origen immigrant. Els seus pares van emigrar d’Astúries a Catalunya quan ell tenia cinc anys. Es va criar a Santa Coloma de Cervelló. Tenia afició pel bàsquet, el teatre... Amb 16 anys va canviar l’institut per l’Escola de Restauraci­ó i Hostalatge de Barcelona. Va fer la mili a la marina i, com a ajudant de cuina del Juan Sebastián Elcano, va viatjar per l’Àfrica, el Carib, Brasil... “Aleshores vaig començar a veure el que és la pobresa autèntica, la falta de menjar”, diu.

Va tornar a Espanya i es va posar a treballar amb Ferran Adrià. Joan Roca va estar a les seves ordres un estiu als rudimentar­is primers fogons d’El Bulli. “Érem molt joves, però ell feia més temps que hi era i em vaig incorporar a la seva partida el 1988”, explica el xef d’El Celler de Can Roca. “Ja en aquell temps era una persona extraordin­aria. Aquella solidarita­t, aquell ser bona gent que ara demostra de tantes formes ja la tenia llavors. És injust. A Espanya no té el reconeixem­ent que mereixeria”, afegeix Roca des de Nova York.

Va aconseguir un visat i el 1991 se’n va anar a Nova York per fer cuina catalana. Dos anys després es va mudar a Washington, ara casa seva, i va obrir Jaleo, el seu primer restaurant. Ara en té 31 als Estats Units i Amèrica Central, alguns amb dues estrelles Michelin. José Andrés va ser un pioner en la introducci­ó del concepte de les tapes als Estats Units i ha crescut a base d’innovar formats gastronòmi­cs i empresaria­ls i de saber interpreta­r i congeniar amb el seu país d’adopció.

Però és impossible entendre l’abast de la seva figura pública sense tenir en compte el vessant humanitari. Mentre obria els seus propis restaurant­s, feia classes de bona gestió domèstica a grups socials desfavorit­s a Washington. Si Adrià va ser el seu mentor gastronòmi­c, Robert Egger, fundador de l’oenagé DC Central Kitchen, ho va ser en el terreny filosòfic. Va començar pelant patates a la seva cuina i en poc temps era al capdavant de l’organitzac­ió. Quan el 2010 va veure els efectes del terratrèmo­l a Haití, no s’ho va pensar i se n’hi va anar a ajudar com millor sap, donant menjar a la gent. Després va crear la seva pròpia fundació, que ha actuat en diversos llocs d’Amèrica castigats per desastres naturals. La revista Time el va incloure aquest any per segon cop a la seva llista de 100 personalit­ats més influents del món.

La seva –es va dir en la presentaci­ó del llibre, organitzad­a per la llibreria Politics & Prose– ha estat una vida extraordin­ària, l’encarnació del somni americà. Però, compte, “no li posem tampoc música clàssica”, adverteix el seu protagonis­ta. “No tot va sempre bé ni és un camí de roses. Jo també he plorat a Amèrica. La primera vegada que em vaig sentir sol de debò va ser a Manhattan”, va dir a aquest diari després de l’acte. El seu caràcter idealista i lluitador va trobar al país de les llibertats i les oportunita­ts el seu lloc, però li afecten les seves dues cares. “És més dur ser pobre aquí que en altres indrets del món, és complicat de pair i d’entendre. A Espanya la manca de diners es porta millor”, admet.

“Quin consell donaria per ser un bon líder?”, li va preguntar un noi de 12 anys que va agafar el micròfon després de la presentaci­ó. “Estàs demostrant que ja ho ets, perquè el primer és reconèixer que no ho saps tot, que no ets el més llest i has d’escoltar els altres”, va respondre Andrés. “Crec que ploraré”, va comentar una dona del públic.

De les cuines del ‘Juan Sebastián Elcano’ a El Bulli i, d’allà, a Amèrica però “no tot ha estat un camí de roses”

JOSÉ ANDRÉS

La tasca humanitàri­a del cuiner d’origen espanyol al continent americà reforça el seu perfil

de líder

 ??  ??
 ?? @WCKITCHEN / TWITTER
Florence ?? José Andrés (al centre) saluda un membre de la Creu Roja en el seu desplaçame­nt per donar menjar als afectats per l’huracà
@WCKITCHEN / TWITTER Florence José Andrés (al centre) saluda un membre de la Creu Roja en el seu desplaçame­nt per donar menjar als afectats per l’huracà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain