La Vanguardia (Català-1ª edició)

Leticia Dolera

La cineasta Leticia Dolera crida a posar-se a la pell dels que són diferents per superar els grans reptes d’aquesta societat

- LUIS BENVENUTY Barcelona ÀLEX GARCIA

ACTRIU I ESCRIPTORA

El pregó de Leticia Dolera, compartit amb Carmen Juares, va obrir ahir les festes de la Mercè. L’artista va evocar en el discurs, amb clares referèncie­s feministes, la necessitat de practicar l’empatia i posarse a la pell dels que no pensen igual.

La cineasta i escriptora Leticia Dolera va obrir ahir aquestes festes de la Mercè amb un pregó que en el fons va versar sobre l’empatia, sobre la importànci­a de posarse a la pell del que és diferent, de caminar calçant les sabates de l’altre. Perquè únicament d’aquesta manera, “mirant als ulls la gent”, “podrem apreciar la humanitat dels qui tenim davant”. Perquè únicament d’aquesta manera, va voler dir, sobreviurà la vida de barri, aguantaran els matalassos i les relacions veïnals que ens permeten tirar endavant les nostres vides quotidiane­s.

I a més, va prosseguir Dolera, únicament recorrent a l’empatia podrem superar els grans reptes que està encarant la nostra societat. “Penso que la política la farem no només parlant entre nosaltres –va dir molt solemne–, sinó sobretot escoltant-nos, escoltant qui pensa com nosaltres i qui no ho fa igual. Sinceramen­t crec que ens escoltem millor mirantnos als ulls que no pas mirant una bandera. Sigui la bandera que sigui”.

Empatia, igualtat, tolerància... són idees que la mateixa alcaldessa Ada Colau va subratllar durant la presentaci­ó de la pregonera. “Barcelona ha viscut un últim any molt complicat, de manera que necessitàv­em aquestes festes més que mai. Situacions excepciona­ls, governs intervingu­ts, líders a la presó... No podrem recuperar la normalitat fins que Joaquim Forn estigui de nou entre nosaltres –va dir l’alcaldessa Colau davant la ministra Meritxell Batet, la consellera Ester Capella i, entre d’altres, l’alcalde de Lisboa, Fernando Medina–. Però durant el darrer any també hem viscut moments d’esperança, perquè aquesta ciutat s’encoratja davant les adversitat­s i es manté unida. La Mercè és una gran oportunita­t per demostrar com som com a comunitat, per reafirmar que Barcelona és una ciutat oberta i plural. Crec que no havíem d’esperar més per tenir una pregonera tan jove”.

I després Dolera no va voler amagar-se. Va deixar ben clares les seves posicions. En algun moment potser en excés. Les seves paraules van despertar molts aplaudimen­ts, però en molt poques ocasions les ovacions van ser del tot unànimes. La cineasta es va recordar amb afecte del 15-M, va condemnar les retallades, es va solidaritz­ar amb les víctimes de les pilotes de goma, va lamentar que encara se celebrin els correbous, va celebrar que l’Ajuntament combati la gentrifica­ció obligant els constructo­rs a reservar un 30% de les seves promocions a habitatge social... Uns quants regidors de l’oposició no van trigar a tuitejar que el pregó de Dolera els va semblar més aviat un míting de BComú. La veritat és que en dies com el d’ahir no hi falten mai unes quantes dosis de polèmica.

De tota manera la cineasta i escriptora, que anteriorme­nt en més d’una ocasió es va ficar en algun embolic, també va voler fer un exercici de coherència amb els seus plantejame­nts i compartir el seu discurs: va voler que una hondurenya que va arribar a Catalunya fugint de la violència acabés el seu discurs i convidés tots els ciutadans a gaudir de la seva festa major. “Perquè la Carmen em va ajudar a veure la meva ciutat amb uns altres ulls”. El gest de Dolera mereix un agraïment. El món dels pregons no acostuma a oferir gaires innovacion­s.

I Carmen Juares, que als 10 anys va veure com assassinav­en el seu pare, va parlar de la necessitat de fugir del lloc on va néixer, de la precarieta­t laboral que després va trobar a Barcelona, d’unes lleis que va titllar d’injustes i de racistes, i també de gent invisible que s’organitza i lluita pels seus drets.

“Quan somio en la Barcelona que vull –va continuar la coordinado­ra de l’Associació de Dones Migrants Diverses–, penso en la ciutadania. En una Barcelona plural d’identitats que deixa de parlar de la diversitat que ens va arribar per assumir la diversitat que ja hi ha i traslladar-la a les arts, les escoles, els mitjans de comunicaci­ó...”. I després, Dolera i Juares van dir conjuntame­nt: “Gaudiu d’una Mercè intercultu­ral, compromesa, feminista i lliure d’agressions sexistes”. I aquí sí, després d’aquestes paraules sí que van aplaudir tots.

CONSULTEU LA GUIA PRÀCTICA PER GAUDIR DE LA MERCÈ 2018

https://bit.ly/2MNEsTC

CONJUNTAME­NT

La pregonera va convidar una immigrant hondurenya a acabar el seu discurs

LA POLÈMICA

Diversos regidors de l’oposició van dir que l’acte va semblar un míting de BComú

 ??  ??
 ??  ?? La festa ja ha començat. Juares i Dolera van donar el tret de sortida a una Mercè que, com cada any, va engegar amb el tradiciona­l Seguici inaugural. Avui la ribera del Besòs al Bon Pastor s’estrenarà com a escenari del sarau
La festa ja ha començat. Juares i Dolera van donar el tret de sortida a una Mercè que, com cada any, va engegar amb el tradiciona­l Seguici inaugural. Avui la ribera del Besòs al Bon Pastor s’estrenarà com a escenari del sarau
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain