La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més óssos, més polèmica

- JAVIER RICOU Lleida

L’arribada de dos nous óssos al Pirineu ha provocat el rebuig dels ramaders.

Els óssos Nere i Canelito, amb residència fixada en una extensa àrea a cavall de les muntanyes d’Aragó i Navarra on no hi ha cap ossa, tindran companyia femenina d’aquí unes setmanes. França ha confirmat que abans del mes d’octubre alliberarà dues femelles a l’àrea dels Pirineus Atlàntics, una zona limítrofa amb l’hàbitat d’aquests dos mascles.

Una de les excuses per donar el vistiplau a aquesta nova reintroduc­ció (França no deixava anar cap ós al seu territori des del 2006) es basa en criteris de reproducci­ó. El Govern francès afirma que la falta de femelles en aquesta àrea dels Pirineus Atlàntics posa en risc la supervivèn­cia de l’espècie a la zona. I vist el comportame­nt d’en Nere i en Canelito (són pare i fill), que poques vegades s’han mogut d’aquestes muntanyes navarreses i aragoneses, l’única opció perquè puguin procrear és portar-los les femelles al seu territori.

A més els tècnics encarregat­s del programa de reintroduc­ció consideren que si aquesta relació surt bé i neixen cries, l’operació seria un èxit. Es regenerari­a la sang de la colònia que habita els Pirineus, ja que no hi hauria cap parentiu entre aquests dos mascles i en Pyros, que és el pare, avi i besavi de la majoria d’exemplars que viuen en aquestes muntanyes.

L’anunci no ha estat ben rebut, com s’esperava, pels ramaders del sud de França, els navarresos i els aragonesos, que denuncien des de fa temps que les seves explotacio­ns corren el risc de desaparèix­er si la colònia d’óssos continua creixent a aquest ritme. Les dues noves osses, embarassad­es, arribaran amb un talonari sota el braç. França anuncia que el pla d’aquesta nova reintroduc­ció té una ajuda de 3,4 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain