La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

La selecció dels candidats a les pròximes eleccions municipals a Barcelona, i la decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem de no investigar els estudis del popular Pablo Casado.

PABLO Casado, líder del Partit Popular, es va treure ahir un pes de sobre. La Fiscalia del Tribunal Suprem es va oposar a investigar-lo pel màster que va obtenir a la Universita­t Rey Juan Carlos (URJC). La investigac­ió havia estat sol·licitada per la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel, que va apreciar en la conducta de l’aforat indicis de prevaricac­ió i suborn impropi. La Fiscalia no va compartir aquest criteri. Segons el seu parer, no hi ha indici que Casado concertés amb el director de l’Institut de Dret Públic de la URJC l’obtenció fraudulent­a d’un màster, per la qual cosa no hi hauria delicte de prevaricac­ió. I respecte al de suborn –basat en la hipòtesi judicial que Casado hauria aconseguit el màster com a “prebenda o regal” en considerac­ió a la seva rellevànci­a política (en l’època dels fets ja era diputat de l’Assemblea de Madrid i president de Noves Generacion­s)–, el delicte hauria prescrit perquè han passat més de cinc anys des de la presumpta comissió, en el curs 2008-2009.

Els informes de la Fiscalia no són vinculants, però en general són seguits pel Suprem. És més que probable, doncs, que el cas Casado acabés ahir, i això té, principalm­ent, efectes extraacadè­mics. L’informe divulgat ahir aclareix el camí del líder popular, que ja ha apuntat clarament la seva línia política i que, d’ara endavant, podrà mantenir-la o accentuar-la sense el llast que hauria suposat una investigac­ió en tota regla per part del Tribunal Suprem.

Dit això, afegirem que aquesta decisió no elimina les sospites relatives a la manera com Casado va obtenir el seu màster, ni contribuei­x a aclarir i depurar les pràctiques censurable­s de la URJC. No s’ha desmentit que Casado va obtenir el títol sense anar a classe, ni que va aconseguir que li convalides­sin divuit assignatur­es d’un total de vint-i-dues, ni que en va cursar només quatre, superades amb quatre treballs. És un fet que no es coneix el contingut d’aquests treballs, i que no se n’hi va exigir un de fi de màster. I és un fet que tres companyes seves de promoció no aforades, que van gaudir d’un tracte similar al seu, estan imputades.

En una conjuntura històrica en què màsters dubtosos de la URJC han estroncat la carrera política de Cristina Cifuentes o de la ministra de Sanitat Carmen Montón, i en què s’escruten amb lupa la tesi o els articles del president del Govern espanyol, Casado n’ha sortit indemne. Ens n’alegrem per ell. Però més ens alegrarem, per la universita­t i pel conjunt de la societat espanyola, el dia en què tots els tripijocs de la URJC quedin completame­nt desemmasca­rats. Aquell dia –ens temem– encara no ha arribat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain