La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dormint a comissaria

Mentre la DGAIA busca equipament­s d’emergència, menors migrants continuen dormint en comissarie­s

- ROSA M. BOSCH / MAYKA NAVARRO Barcelona

L’arribada massiva de menors immigrants a Catalunya en les últimes setmanes ha provocat el col·lapse del servei d’acollida, una crisi que ha obligat un grup de menors a pernoctar, alguns des de dilluns passat, en diferents comissarie­s dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

L’ Oussama i l’Ahmad, de 17 anys, i en Mohamed, de 16, tots tres procedents de Ksar alKebir, al nord del Marroc, formen part del grup de 15 joves que ahir es van tornar a despertar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del carrer Nou de la Rambla de Barcelona. Les dependènci­es policials són casa seva des de dilluns passat, en espera que els assignin plaça en algun centre de menors. El cas de l’Oussama, l’Ahmad i en Mohamed il·lustra la situació límit que afronta la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA) i la descoordin­ació o la discrepànc­ia de criteris entre les diferents instàncies de la Generalita­t a l’hora d’abordar unes arribades massives anunciades des de fa mesos.

El sistema no ha estat capaç de gestionar la totalitat dels més de 2.000 menors estrangers, la majoria procedents del Marroc, que aquest any han culminat la seva ruta migratòria a Barcelona. Ahir els Mossos van reiterar que una comissaria no és un lloc perquè els adolescent­s hi dormin, de manera que al llarg de divendres es van tornar a personar en diferents centres perquè acollissin menors. Alguns van obrir les portes i d’altres van respondre que ja estaven sobresatur­ats, que no hi cabia ni una agulla.

La tensió en el circuit d’acollida va esclatar dijous, l’endemà que la DGAIA demanés a les entitats amb centres de menors que acceptessi­n els joves que els derivessin directamen­t els Mossos, cosa que suposa saltar-se la fase de cribratge en què s’identifica cada persona i es determinen les seves necessitat­s de protecció. La Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (Fedaia) va respondre que no estava d’acord amb aquesta mesura i va exigir que la DGAIA liderés un procés que “en cap cas no ha de recaure únicament en mans dels cossos policials”.

Però, malgrat el malestar expressat pels Mossos, perquè consideren que no és acceptable tenir tants dies nens dormint als bancs de les comissarie­s, sense dutxar-se i alimentant-se a base d’entrepans, ahir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va negar que hi hagués friccions ni “visions diferents” amb el Departamen­t d’Interior. El Homrani va atribuir el caos a la “situació d’emergència”, al fet que “en dos mesos han arribat més nois que en tres anys junts, de 20 a 50 al dia”, i que “la resposta no és tan ràpida com ens agradaria”. Tampoc no va voler comentar el comunicat del sindicat dels Mossos SAP-Fepol en què es denuncia la DGAIA per haver sotmès la policia autonòmica a un “xantatge”, ja que “amb l’excusa de l’absència de places d’acollida no ha volgut assumir la guàrdia i custodia” dels menors. El sindicat insta el conseller que prengui la iniciativa i que no traspassi les seves responsabi­litats als Mossos.

A la tarda, des del Departamen­t de Treball, Afers Socials i Famílies afirmaven que no els constava que hi hagués nens dormint a les comissarie­s i que continuave­n buscant una solució per obrir equipament­s d’urgència on es pugui abordar la fase de cribratge, que en contextos normals es prolonga fins a un màxim de 48 hores.

El panorama va empitjorar a començamen­ts de setembre, quan va tancar abans del previst el centre d’emergència obert al barri d’Hostafranc­s a causa dels problemes amb els veïns. La DGAIA va passar a allotjar els menors a la seva seu del Paral·lel fins a aquest dilluns. El centre que es va posar en marxa al Masnou, de 80 places, es va col·lapsar ràpidament, i els Mossos van haver d’allotjar els menors. I ja són cinc dies. Ahir a la nit es preveia que una vintena de joves tornarien a passar la nit a les comissarie­s de la capital, entre els quals l’Oussama, en Mohamed i l’Ahmad, que van venir a Catalunya atrets pels comentaris positius sobre Barcelona que altres nois de la seva ciutat escrivien a les xarxes socials.

El sistema d’acollida no ha estat capaç de donar resposta al total de les més de 2.000 arribades fins al setembre

 ?? LV ?? Joves dormint als bancs de la comissaria de Nou de la Rambla dijous a la nit
LV Joves dormint als bancs de la comissaria de Nou de la Rambla dijous a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain