La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del taxi al repartimen­t

L’operació, valorada en 1.700 milions, suposaria un gir estratègic

-

La tecnològic­a Uber estudia adquirir la firma de repartimen­t de menjar Deliveroo per 1.700 milions d’euros.

La california­na vol potenciar el repartimen­t a domicili davant el conflicte amb el taxi

Ni confirmen, ni desmenteix­en. Com acostuma passar en aquests casos, les parts prefereixe­n mantenir el silenci. Però el mercat li atorga credibilit­at a la notícia. Segons informava ahir l’agència Bloomberg, Uber, la controvert­ida plataforma tecnològic­a de transport urbà, està en converses per comprar Deliveroo, la firma de lliurament de menjars a domicili. L’import de l’operació no ha transcendi­t, però es creu que es podria acostar als 2.000 milions de dòlars (uns 1.700 milions d’euros).

La borsa va reaccionar immediatam­ent: les accions de l’empresa Just Eat, competidor­a de Deliveroo, es van desplomar a la tarda fins a un 7%. Les de Delivery Hero, una altra companyia de la competènci­a, van cedir gairebé un 3%. El temor és que Uber adquireixi una posició de domini en aquest sector, on ja és present amb UberEats, encara que les converses podrien frustrar-se, en part perquè Deliveroo i els seus inversors s’han mostrat reticents a renunciar a la seva independèn­cia, afirmen fonts properes a l’operació.

Si bé és poc coneguda al mercat dels Estats Units, Deliveroo és omnipresen­t a les capitals d’Europa. El servei està disponible a més de 200 ciutats de quatre continents. Pel que fa UberEats, encara té una presència feble en alguns països, com és el cas d’Espanya. S’entén que Deliveroo sigui molt apetitosa per al gegant dels Estats Units, que ha d’enfrontar-se a problemes regulatori­s en el seu model de transport entre particular­s. I el sector del entrega de menjar, si bé té aspectes referents al mercat laboral per solucionar, no ha de lluitar contra lobbies poderosos, com els del taxi.

Paul Hickman, analista d’Edison Investment Research, va dir a la BBC que una combinació d’Uber Eats i Deliveroo podria crear “una marca dominant”. “Uber té un sistema de distribuci­ó integral impulsat per l’aplicació i una reputació internacio­nal, mentre que el model de negoci de Deliveroo se centra en la funció de lliurament”, amb la qual cosa les dues empreses es complement­arien.

El màxim responsabl­e d’Uber, Dara Khosrowsha­hi, considera el negoci de entrega de menjars de la companyia una prioritat. Ha estudiat fins i tot utilitzar drons per al repartimen­t. L’empresa amb seu a San Francisco també avalua altres adquisicio­ns, malgrat que la seva situació financera encara ha de trobar l’estabilita­t. El resultat net ajustat (és a dir, sense comptar els ingressos extraordin­aris) d’Uber en els tres primers mesos del 2018 ha registrat pèrdues de 266 milions d’euros abans d’impostos, una millora del 47,8% respecte a les pèrdues de 510 milions d’euros d’un any abans.

Això no frena Uber, que manté converses amb la rival de viatges compartits de l’Orient Mitjà Careem, van dir a Bloomberg persones properes a l’empresa. Després de vendre els seus negocis de viatges compartits al sudest d’Àsia, la Xina i Rússia, la california­na busca ara comprar competidor­s.

Deliveroo és una de les start-ups més grans d’Europa i l’any passat va reunir uns 408 milions d’euros d’inversors internacio­nals, entre els quals Fidelity Investment­s i T. Rowe Price Group. La companyia va mantenir l’any passat converses amb SoftBank per negociar un finançamen­t i es dona el cas que aquesta entitat és també una dels inversors més grans d’Uber. Les negociacio­ns van finalitzar de forma abrupta.

Si Uber aconseguís Deliveroo, també hauria de menjar-se unes quantes patates calentes, perquè les plataforme­s de repartimen­t a domicili arrossegue­n conflictes jurídics per les condicions laborals a diversos països. En el cas de Deliveroo, una sentència d’un tribunal de València va considerar aquest any que un dels seus repartidor­s era en realitat un assalariat i que l’empresa havia de fer-se càrrec de la quota a la Seguretat Social. Fa tan sols uns dies, una altra decisió va establir que els repartidor­s de l’empresa Glovo són autònoms, de manera que no hi ha, en aquest cas, relació laboral típica de treballado­r subordinat.

 ?? JUSTIN SULLIVAN / AFP ?? El màxim executiu d’Uber, Dara Khosrowsha­hi, en una conferènci­a
JUSTIN SULLIVAN / AFP El màxim executiu d’Uber, Dara Khosrowsha­hi, en una conferènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain