La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump ataca la dona que acusa el jutge Kavanaugh d’agressió sexual

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

“Qui és aquell home i què han fet amb el president Trump?”, es preguntava Dana Milbank, columnista de The Washington Post, després de veure’l dient que caldrà escoltar què ha de dir Christine Blasey Ford, la dona que acusa el jutge Brett Kavanaugh d’intentar violarla fa més de 30 anys, que és important fer les coses bé, paraules tan comprensiv­es com estranyes tenint en compte que fins aleshores sempre s’havia posat del costat del presumpte agressor, fos ell mateix o un altre home.

La il·lusió va acabar ahir, amb un tuit en el qual Trump arremet amb el seu nom i cognoms contra la dona i posa en dubte la veracitat del seu testimoni. “Si l’agressió va ser tan greu com el que diu la doctora Ford, o ella o els seus amorosos pares haurien presentat càrrecs immediatam­ent”, va dir. “Per què ningú no va trucar a l’FBI fa 36 anys?”, va deixar anar el president, que va ordenar a la dona que presenti una denúncia a la policia per saber “la data, el moment i el lloc” del suposat incident. Kavanaugh, va afegir, és “un home de reputació impecable”, víctima d’“un atac de l’esquerra radical” que només vol destruirlo i ajornar el vot per nomenar-lo jutge del Tribunal Suprem.

La proximitat de les eleccions legislativ­es de meitat de mandat havia aconsellat moderació a Trump i els polítics republican­s, temorosos d’obrir un front més amb les dones a menys de 50 dies de les eleccions legislativ­es en què es juguen la seva actual hegemonia al Congrés. Els dubtes sobre la compareixe­nça de Ford han tornat més agressiu el to del debat. La seva advocada negocia actualment amb el Senat les condicions de la seva compareixe­nça perquè defensi personalme­nt les seves al·legacions, entre les quals demanen que l’FBI investigui com a part de la revisió personal de Kavanaugh. La cita anunciada per a dilluns és prematura, afirmen, però Ford continua disposada a comparèixe­r “amb garanties”.

Els dubtes sobre la confirmaci­ó del seu candidat al Suprem no són l’únic maldecap de Trump. Dues setmanes després que un alt càrrec de la seva administra­ció publiqués un article anònim que assegura que hi ha gent a la Casa Blanca que treballa per parar-li els peus, dos periodiste­s de The New York Times van revelar ahir que el número dos del Departamen­t de Justícia, Rod Rosenstein, ha parlat a porta tancada de gravar el president per airejar el clima de caos intern i d’activar una esmena de la Constituci­ó per iniciar els tràmits per a la seva destitució. Les al·legacions, que Rosenstein va negar immediatam­ent, encaixen amb els fets descrits a l’article anònim.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain