La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fem autocrític­a

-

L’autocrític­a és un acte de realisme que reforça la nostra condició humana, ens millora com a persones i ens ajuda en les actuacions futures, encara que no sempre evita nous errors.

Pel que fa a l’enfrontame­nt entre el Govern espanyol i el català convindria que, d’una banda, el Govern central reconegui l’ús i l’abús de les institucio­ns judicials i les forces de policia i Guàrdia Civil els darrers anys sense cap resultat positiu. Els possibles rèdits electorals no ho justifique­n.

D’altra banda, els sobiranist­es haurien de reconèixer el fracàs en el pols amb l’Estat després de l’èxit en les manifestac­ions massives dels ciutadans i de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. No hi havia ni estructure­s per assolir la indepènden­cia ni la majoria suficient. Hi havia desunió dels partits, manca de full de ruta per a l’endemà, massa somnis utòpics i poc realisme.

Caldria que tots plegats fessin una pública autocrític­a constructi­va i dissenyin noves estratègie­s. La defensa de la unitat d’Espanya per sobre de tot i la confrontac­ió contínua amb l’Estat espanyol només porten a una radicalita­t inútil.

Un referèndum pactat d’autodeterm­inació fet a Catalunya és l’única esperança. I avui dia és bastant improbable.

JOSEP SOLER LLADÓ

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain