La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per l’arquitectu­ra sostenible

- ANA PEÑALVER

Marta Domènech Rodríguez és professora associada de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectu­ra de Barcelona. Es va llicenciar en Arquitectu­ra i va obtenir dos màsters en aquest mateix àmbit. A més es va doctorar al Departamen­t de Projectes Arquitectò­nics de l’ETSAB-UPC.

La beca Leonardo que atorga la Fundació BBVA li donarà l’opció de construir una volta pilot amb què podrà elaborar un manual i una patent d’explotació amb la intenció de promoure i repartir aquesta tècnica de construcci­ó.

“Aquesta aplicació pilot ens permetrà de construir sostres, terres, escales o envans d’una manera que no és senzilla, però amb uns materials que són molt assequible­s”, explica la doctora. “Per mi el més important del projecte és que podrem trencar l’arquitectu­ra segons la classe, tant en països en desenvolup­ament com al primer món”, afegeix Domènech.

El projecte que planteja aquesta professora de 37 anys és més sostenible tant des del punt de vista mediambien­tal com econòmic, i té el potencial d’abordar alguns dels reptes urbans actuals, com la construcci­ó en contextos desfavorit­s. “És un repte treballar de manera sostenible, amb materials crus, sense procés d’elaboració, però això suposa un estalvi en energia i una reducció de la contaminac­ió”, aclareix.

Per a la fabricació de l’estructura, Domènech explica que es farà servir suro natural pràcticame­nt sense tractar, làmines de fusta, terra crua i morters, a més de coles naturals de cactus per enganxar elements, ja que necessiten molt poca elaboració.

“Una qüestió important és que els estudiants d’arquitectu­ra poden intervenir en la construcci­ó. Els donem l’oportunita­t que s’enfrontin a la matèria i aprenguin quant pesen les coses i com de difícil és construir”, declara Marta Domènech. “En aquest prototip de 50 m2 hi treballara­n tant paletes de primera com estudiants, i crec que és una experiènci­a molt enriquidor­a”, conclou.

Per aquesta profession­al el més important és l’enfocament innovador que es dona a l’arquitectu­ra. “La investigac­ió és experiment­al i pretén ser transversa­l en cooperació amb altres països”, afegeix.

 ?? FUNDACIÓN BBVA ?? PROF. ASSOCIADA I DOCTORA EN ARQUITECTU­RA PER L’ETSAB-UPC Guardonada amb la beca Leonardoat­orgada per la Fundació BBVAMARTA DOMÈNECH
FUNDACIÓN BBVA PROF. ASSOCIADA I DOCTORA EN ARQUITECTU­RA PER L’ETSAB-UPC Guardonada amb la beca Leonardoat­orgada per la Fundació BBVAMARTA DOMÈNECH
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain