La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gual demana “coratge” per decidir ja una pujada de tipus d’interès

-

El president de CaixaBank, Jordi Gual, va demanar ahir “coratge” a les institucio­ns polítiques i econòmique­s per aprovar una pujada dels tipus d’interès que contribuei­xi a “moderar els excessos i les expansions” i a evitar així assumir riscos com els que van portar a l’última gran crisi.

Gual va llançar aquest missatge en la conferènci­a inaugural del cicle “10 anys de caiguda de Lehman Brothers: què hem après?” organitzat pel Cercle d’Economia en col·laboració amb el Cidob i el grup d’opinió EuropeG.

El president de CaixaBank va recordar que ja el 2015 es parlava de la necessitat d’apujar els tipus, però es van alçar veus advertint que l’economia era encara massa fràgil i es posaria en risc la recuperaci­ó, un debat que s’ha mantingut fins a l’actualitat. “Costa molt aguantar la pressió i retirar les polítiques expansives per por que s’espatlli la recuperaci­ó econòmica, però s’ha de fer perquè la recuperaci­ó ha de procedir de variables reals i no financeres”, va dir. “Hi ha poc coratge per fer-ho i assumir les conseqüènc­ies”, va assenyalar mentre va reclamar als líders polítics i a les institucio­ns econòmique­s que “sàpiguen moderar els excessos i les expansions”. “Si no es retira el vi de la taula la ressaca pot ser pitjor”, va advertir. Segons el seu parer, la retirada dels incentius hauria de començar als EUA i després a Europa, per continuar després al Japó i la Xina.

Per a Gual, “com a conseqüènc­ia de la crisi financera, el sector bancari s’ha enfortit i reestructu­rat”. Però, “l’impacte socioeconò­mic ha estat molt negatiu, amb molts anys de recessió, un fort increment de l’atur, reducció de la despesa social per limitar el dèficit i caigudes en el nivell de renda”. Per aquesta raó, va argumentar, “és crucial explicar que la crisi es va produir en part pels excessos de la situació prèvia” i per tant ara “cal evitar expansions excessives que portin després a una recessió molt dura”.

 ?? ARXIU ?? Jordi Gual
ARXIU Jordi Gual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain