La Vanguardia (Català-1ª edició)

El deute públic ha alentit la recuperaci­ó, segons el Banc d’Espanya

El supervisor creu que hi ha “marge” perquè la fase d’expansió es prolongui

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Els economiste­s busquen en el passat patrons que els ajudin a avaluar el present i projectar el futur. El Banc d’Espanya va indicar ahir en una anàlisi sobre l’eurozona que la recuperaci­ó econòmica a Espanya s’ha alentit per l’elevat nivell de deute públic, respecte a altres moments d’expansió de les últimes dècades. El procés, va assenyalar el supervisor, “ha estat més lent”, si es compara amb els anteriors cicles que s’han anat succeint des dels setanta, sobretot en països “més afectats per la crisi de deute sobirà”, com Espanya i Itàlia.

Amb la recessió, l’endeutamen­t de les administra­cions públiques espanyoles es va disparar: el 2008 equivalia a menys del 40% del PIB, per superar el 100% de l’activitat econòmica d’un any en tot just quatre anys, excedir el bilió d’euros, mentre la prima de risc –indicador de la credibilit­at d’un país– va arribar a fregar els 650 punts. Després, malgrat encadenar anys de fort creixement, els nivells de deute públic amb prou feines s’han reduït un parell de punts percentual­s.

El Banc d’Espanya avisa que la fase d’expansió de l’eurozona, des del mínim registrat a començamen­ts del 2013, està per sota del registrat en cicles anteriors tant en durada –de mitjana duraven 31 trimestres, davant els 19 de la recuperaci­ó actual– com en intensitat del creixement –20 punts de PIB de mitjana històrica, en comparació als 9 punts de la present–. Els analistes del supervisor apunten com a aspecte positiu que precisamen­t darrere aquest ritme menor a l’esperable hi pot haver “cert marge addicional per a la seva prolongaci­ó”. Alhora, vinculen la debilitat en la fase d’expansió a un “menor dinamisme” a tots els components del PIB; sobretot, en les exportacio­ns i la inversió empresaria­l, que van portar a recuperar els nivells precrisi als països de la zona euro fins a finals del 2016.

En canvi, ressalten una creació “molt intensa” d’ocupació, impulsada per la moderació dels salaris i el pes en la recuperaci­ó de sectors intensius en l’ús de mà d’obra com són els serveis.

L’anàlisi del Banc d’Espanya aborda també la desacceler­ació experiment­ada en l’eurozona durant el primer semestre d’aquest any i assenyala que ha estat més intensa del previst tot just uns mesos abans, per “la debilitat de les exportacio­ns en l’actual entorn d’enduriment de les condicions financeres globals, més incertesa i escalada del proteccion­isme”.

Així mateix conclouen que el factor del treball no ha tingut un especial protagonis­me en la desacceler­ació del primer semestre de l’any. Es reconeix que en part dels països analitzats i a determinat­s sectors augmenta la taxa de vacants, mentre els nivells d’atur continuen sent elevats. Tot i això, assenyalen que coincideix amb altes taxes d’ocupació a temps parcial de caràcter involuntar­i i el fet que el nombre d’hores per treballado­r estigui en moltes economies “en nivells històricam­ent baixos”.

A part de destacar la incertesa que envolta el paper en els propers anys dels immigrants que han arribat recentment a l’eurozona a l’hora de pal·liar les debilitats del mercat laboral, l’informe també reconeix la dificultat per preveure el recorregut de la taxa d’activitat en alguns països per a col·lectius encara infrarepre­sentats com ara les dones i els joves.

A més, el Banc d’Espanya espera un increment “sostingut” de les taxes d’inflació, amb ritmes pròxims a l’objectiu a mitjà termini del Banc Central Europeu del 2%.

Les exportacio­ns, claus per explicar una desacceler­ació més acusada del previst

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? En la imatge, la seu de l’organisme que encapçala Pablo Hernández de Cos
DANI DUCH / ARXIU En la imatge, la seu de l’organisme que encapçala Pablo Hernández de Cos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain