La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les exempcions de l’IVA a Espanya són el 60% de la recaptació potencial

El fisc perd gairebé 2.000 milions d’euros per frau o retards en els pagaments

- EDUARDO MAGALLÓN

Espanya és el país d’Europa en el qual més exempcions i tipus reduïts d’IVA existeixen, amb el quals de forma legal el fisc del país deixa d’ingressar un 60% de la recaptació potencial màxima, segons dades d’un informe de la Comissió Europea en el qual ha participad­a l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) amb dades del 2016. A l’informe es destaca que en el cas d’Espanya aquest volum d’exempcions més és en part perquè a les illes Canàries, Ceuta i Melilla no es paga IVA. En aquests territoris es paga un altre impost al consum que és un cost inferior.

D’aquest gairebé 60% que es perd per recaptació, un 46,7% correspon a aquestes exempcions i el 12,8% a menors ingressos per tipus reduïts d’IVA. L’investigad­or de l’IEB José María Durán que va participar en l’estudi assenyala que part de les pèrdues d’IVA és perquè es paga un tipus reduït en alguns aliments, productes d’higiene i salut o serveis mèdics. Durán recorda que aquest tipus d’IVA reduït o superreduï­t que persegueix abaratir productes de primera necessitat és per a tots els contribuen­ts, independen­tment del seu nivell de renda, per la qual cosa potser altres mesures sobre l’IRPF serien “més eficaces”.

L’informe de la Comissió també analitza la “bretxa fiscal” que significa quin percentatg­e de la recaptació fiscal d’IVA es perd essencialm­ent com a conseqüènc­ia del frau. En aquest cas, Espanya mostra un percentatg­e de bretxa fiscal d’entre els més baixos del conjunt de la UE al situar-se en el 2,7% de la seva recaptació potencial. La mitjana europea està en el 12,3%. La xifra de l’informe situa en 1.996 milions d’euros el volum d’ingressos que deixen de recaptar-se a Espanya per diverses raons com l’esmentat frau, l’elusió fiscal o el retards en el pagament.

Espanya ha reduït aquesta bretxa fiscal des del 12% que tenia el 2013 fins a l’esmentat 2,7%. Segons Durán, la reducció de la bretxa fiscal es pot explicar per tres grans raons: el creixement econòmic alt dels últims anys a Espanya, l’estructura productiva del país i el model fiscal imposat pel Govern central.

Els 2.000 milions de menor recaptació en l’IVA se situa molt lluny d’altres estadístiq­ues que xifren el frau fiscal i l’economia submergida en el 23%. Durán explica que l’informe no ha baixat als detalls micro i s’ha fet de forma genèrica per a tot Europa. En el conjunt de països de la Unió Europea, la pèrdua de recaptació és de 147.146 milions, la qual cosa equival a l’1% del PIB. D’aquesta quantitat al voltant d’un terç és per frau fiscal. El comissari d’Afers Econòmics de la UE, Pierre Moscovici, va explicar ahir en un comunicat que “continua sense ser acceptable una pèrdua per als pressupost­os nacionals de 150.000 milions d’euros a l’any, sobretot quan 50.000 milions van a parar a la butxaca de delinqüent­s, estafadors i probableme­nt fins i tot terroriste­s”. Moscovici va explicar que algunes empreses compren productes sense IVA en un país de la UE i el venen en un altre amb IVA però no ingressen l’impost que paguen els seus clients a cap dels dos països.

Un terç dels 150.000 milions d’euros de pèrdua d’ingressos a Europa és culpa de delinqüent­s

 ?? JASPER JUINEN / BLOOMBERG ?? Moscovici va alertar sobre el frau en la recaptació
JASPER JUINEN / BLOOMBERG Moscovici va alertar sobre el frau en la recaptació
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain