La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almirall abandona l’aposta per l’estètica i reforça dermatolog­ia

El grup tanca la compra de cinc fàrmacs d’Allergan per 466 milions

- ROSA SALVADOR

El grup farmacèuti­c Almirall va anunciar ahir la culminació de la compra de la cartera de dermatolog­ia d’Allergan, per la qual pagarà 466 milions d’euros en efectiu i uns altres 84 en el futur si es compleixen fites de vendes. La firma controlada per la família Gallardo va anunciar també la seva retirada del negoci de la medicina estètica, en el qual va entrar el 2016, amb la compra per 80 milions de dòlars de la companyia dels Estats Units ThermiGen, especialit­zada en tractament­s estètics per radiofreqü­ència, i que va reforçar el 2017, amb la compra a la francesa Symatese de la llicència mundial per comerciali­tzar una nova gamma de farcits facials amb àcid hialurònic, amb una inversió de 7,5 milions.

L’anterior conseller delegat, Eduardo Sanchiz, havia assenyalat que Almirall tenia una “direcció estratègic­a orientada a la dermatolog­ia i a la medicina estètica” i la companyia fins i tot va incorporar el seu consell a una experta en el sector, Georgia Garinois-Melenikiot­ou, vicepresid­enta executiva d’Estée Lauder. Amb el nou conseller delegat, Peter Guenter, en canvi, la companyia ha decidit centrar-se només en dermatolog­ia i ahir va anunciar que “buscarà opcions estratègiq­ues per al negoci d’estètica”.

Portaveus de la companyia van explicar que la medicina estètica no ha arribat a prendre força dins del grup, on només aporta 29 milions d’euros sobre les vendes de 750 milions de l’any passat. Ara l’empresa preveu sortir del capital de ThermiGen en el primer semestre del 2019.

La companyia va explicar que “continua centrada en la seva franquícia de dermatolog­ia mèdica, la qual es convertirà en el principal impulsor de creixement” després de l’acord amb Allergan, ja que li aportarà al voltant del 45% de les vendes netes. Almirall assegura que la compra de cinc productes a la companyia dels Estats Units li permetrà reforçar el seu portafoli dins del mercat dermatològ­ic més gran del món.

La transacció, a més, “és totalment sinèrgica i no inclou estructura corporativ­a, xarxa de vendes o personal de fabricació”, va explicar, i ha impulsat les accions de la companyia en borsa des que es va anunciar el passat 3 d’agost.

La cartera adquirida inclou una nova entitat química i quatre marques madures i en creixement al mercat americà: Aczone (dapsona), Tazorac (tazaroteno), Azelex (àcid azelaic) i Cordran Tape (fludroxico­rtida), que van generar unes vendes totals als Estats Units de 59 milions d’euros en el primer semestre.

La firma ha finançat la compra mitjançant un crèdit pont del BBVA i del Banco Santander, que situarà el seu deute en 2,5 vegades el seu resultat brut d’explotació (Ebitda).

La farmacèuti­ca prepara la venda de Thermi, l’empresa que va comprar el 2016 als Estats Units

 ?? LV ?? Daniel Bravo i Jorge Gallardo, vicepresid­ent i president d’Almirall, en l’última junta
LV Daniel Bravo i Jorge Gallardo, vicepresid­ent i president d’Almirall, en l’última junta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain