La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polèmica per la defensa dels indults de Cunillera

- BARCELONA Redacció

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va destapar la caixa dels trons ahir. En cas de ser condemnats pel Tribunal Suprem, Cunillera es va mostrar partidària d’indultar els líders independen­tistes presos, sempre que aquests ho sol·licitessin. Aquestes declaracio­ns a Catalunya Ràdio van desencaden­ar una allau de crítiques, sobretot des de Cs i el PP. Posteriorm­ent, la mateixa delegada va matisar les seves paraules, i també ho van fer la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet.

Cunillera va puntualitz­ar a través d’un comunicat remès als mitjans de comunicaci­ó que qualsevol “especulaci­ó” sobre el que passi una vegada es dicti la sentència del procés seria “prematura”, i va advocar per “no parlar de futuribles que no ajuden a resoldre els problemes actuals”. Alhora. va expressar el seu “respecte a la independèn­cia judicial i a la separació de poders”.

Montero i Batet es van pronunciar en el mateix sentit. La primera va afirmar que no té sentit parlar d’indults quan encara no s’han celebrat els judicis. Batet va reclamar “no avançar escenaris que no sabem si es produiran o no”.

El cas recorda el del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que al desembre, en plena campanya electoral per al Parlament de Catalunya, va haver de matisar també les

Arrimadas veu en les paraules de la delegada un “nou pagament de Sánchez” per continuar en el Govern

seves paraules favorables a l’indult.

Les declaracio­ns de Cunillera van crear malestar. El president del PP, Pablo Casado, va qualificar de “molt greu” que la delegada es mostrés partidària de l’indult, i va recalcar que és urgent canviar el Govern central perquè “és clar” que és “ostatge” dels independen­tistes. Casado va anunciar que demà presentarà una proposició de llei per prohibir els indults als condemnats per rebel·lió o sedició.

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans a Catalunya, també va censurar Cunillera: “Des de Cs ho diem alt i clar: ni aforaments, ni indults a polítics que han donat un cop d’Estat, ni tampoc pactes amb els nacionalis­tes”. Per a Arrimadas, les primeres declaracio­ns de la delegada del Govern espanyol són “un nou pagament de la hipoteca de Pedro Sánchez amb els nacionalis­tes per continuar a la Moncloa”.

Tampoc no van agradar les paraules de Cunillera a les forces sobiranist­es, com CatComú, que va replicar que el que és una “anomalia” i una “injustícia” és que “persones que no han comès cap delicte estiguin a la presó”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain