La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fórmula magistral per a Barcelona

-

L’acte d’elegància política més emotiu dels últims anys l’ha protagonit­zat Alfred Bosch, que divendres va renunciar a la condició d’alcaldable per ERC. El partit va preferir apostar per la figura d’Ernest Maragall per encapçalar la candidatur­a de Barcelona i Bosch, portaveu republicà al Consistori, va fer un pas enrere des del respecte al seu partit i l’admiració al seu substitut, que va qualificar com “el millor candidat”. Bosch, un viatger empedreït, es va quedar aquest agost a casa per trepitjar els barris al costat dels veïns. L’estiu no ha estat fàcil, ni a la Barcelonet­a ni al Raval, i aquí se l’ha vist guanyant-se el sou i la candidatur­a. Però, certament, totes les forces polítiques han posat els ulls a la capital catalana i estan canviant les apostes davant la sensació que hi ha molt més en joc que l’alcaldia. Si bé pot ser un error, perquè els barcelonin­s –que, segons Josep Pla, “existeixen, encara que no és fàcil trobarlos”– volen polítics que els resolguin els problemes de la ciutat, no del seu país, que per a això hi ha altres convocatòr­ies.

Totes les forces polítiques que es presenten a les municipals del maig volen aixoplugar-se sota el paraigua del maragallis­me, perquè és una fórmula magistral infal·lible. No només pel canvi d’ERC, sinó també perquè Manuel Valls s’ha envoltat d’un equip de persones que havien treballat amb l’alcalde dels Jocs, i així mateix el PSC i els Comuns se senten hereus del seu llegat. Els socialiste­s, per la seva militància; els colauistes, pel seu discurs. Abans de l’estiu, Gerardo Pisarello deia que es considerav­a “deutor del maragallis­me plebeu”. I si el PDECat es decidís per Ferran Mascarell, el repòquer maragallis­ta seria complet.

No existeix el maragallis­me sense Pasqual Maragall. El seu lideratge era tan potent com el seu programa. Ell pensava que “una Barcelona on només hi hagués catalans no seria una ciutat, sinó un poble”. I aquest era el millor eslògan.

 ?? Màrius Carol ?? DIRECTOR
Màrius Carol DIRECTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain