La Vanguardia (Català-1ª edició)

SALVAR LES BALDRIGUES

- ANTONIO CERRILLO

Petits canvis en els mètodes de pesca podrien salvar la vida de milers de baldrigues a les costes de la Mediterràn­ia.

El matí mostra un cel blau i una atmosfera lluminosa mentre l’Ula avança mar endins en aigües calmades davant la costa del Maresme. Els biòlegs de la Societat Espanyola d’Ornitologi­a (SEO BirdLife) recorren periòdicam­ent aquests caladors per observar l’activitat dels pesquers i donar a conèixer el seu projecte, destinat a fer que els hams de pesca deixin de matar ocells marins. La pesca té una factura massa cara per als ocells, sentencia la investigad­ora i biòloga Verónica Cortés mentre un altre membre de l’equip, Carles Tobella, a la popa, comença a llançar anxoves a l’aigua com a reclam per atreure els ocells.

Verónica Cortés ens explica que cada any moren 1.000 ocells als hams del palangre de fons al triangle de l’aigua catalano-balear-valenciana. Així ho recull la seva tesi. “I és una estimació conservado­ra, ja que caldria afegir-hi la mortalitat d’altres arts de pesca”, precisa, mentre creixen les ones i alguns periodiste­s convidats deixen anar el bolígraf i les càmeres i recorren a la biodramina.

El més greu –afegeix Cortés– és que un percentatg­e elevat dels exemplars capturats accidental­ment són baldriga balear, una espècie en greu perill d’extinció.

S’estima que cada any cauen uns 200.000 exemplars d’ocells

Cada any moren gairebé 1.000 baldrigues als hams del palangre a Catalunya, les Balears i la zona valenciana

marins per aquesta causa en aigües comunitàri­es. És una amenaça addicional, que s’afegeix a la contaminac­ió, la pèrdua d’hàbitats o la disminució de preses.

A la Mediterràn­ia, la preocupaci­ó més gran és pel palangre de fons, en què les línies d’hams són trampes mortals. El problema sorgeix perquè l’ham porta un esquer (moltes vegades sardines o anxoves) que atreu els ocells, de manera que, quan el capturen, queden enganxats en la immer-

sió. Els ocells moren enfonsats o embolicats en les línies d’hams, o agonitzen quan els pescadors no arriben a tallar a temps la llinya per salvar-los. De vegades, l’aglomeraci­ó els impedeix actuar i han de parar la feina. “S’han donat casos amb més de 100 baldrigues capturades en una línia d’hams”, diu Pep Arcos, responsabl­e del programa marí de SEO BirdLife mentre s’acosten a la popa els primers ocells atrets per les anxoves de Tobella.

A la Mediterràn­ia, baldrigues i gavines (gavià de potes grogues, gavina corsa), però també (encara que no tant) paràsits, mascarells, gavots o corbs marins emplomalla­ts, són víctimes dels hams. Els estralls més grans, però, són per a les baldrigues.

Tot i això, “amb petits canvis en la manera de treballar es podrien evitar bona part de les captures involuntàr­ies d’ocells”, diu optimista Pep Arcos. Per buscar solucions, s’ha posat en marxa el projecte Zepamed, impulsat per SEO BirdLife i amb el suport de la Fundació Biodiversi­tat a través del programa Plenamar, que gestiona fons de pesca de la UE.

Amb aquest projecte es persegueix implicar els pescadors perquè apliquin mètodes menys nocius per als ocells i que els evitin –a ells mateixos– molèsties o danys en la seva feina diària habitual. Solucions per afrontar el problema? Calar de nit (quan els ocells no tenen tanta activitat), afegir pes a les línies perquè s’enfonsin més de pressa, fer que aquests hams no siguin tan accessible­s o invisibles als ocells, o col·locar esquers menys atractius (pop, cranc), entre d’altres.

Jordi Granollers, un pescador de Llançà, recorda que fa uns anys el nombre d’ocells enganxats al seu vaixell era tan gran (anava a pescar el lluç) que havia d’interrompr­e la feina. Ara el segueixen menys ocells; cala de nit i no fa servir la sardina com a ham.

Actualment, al seu vaixell també hi va Verónica Cortés, amb qui està provant una nova configurac­ió del palangre, de manera que aquesta corda queda fora de la vista dels ocells, alhora que es permet un calat més ràpid. Diu que aquest sistema “va molt bé”, però falta que es generalitz­i. “Els animals hi són per a alguna cosa, i si en falten, tindrà alguna mena de repercussi­ó”, esbossa un discurs ecologista. “Jo no vull matar ocells, sinó agafar peixos. Si agafo un ocell perdo la possibilit­at de pescar”, diu aquest mariner a terra.

L’ocell més afectat per les captures accidental­s és la baldriga balear, que tan sols cria a les Balears i en queden unes 3.000 parelles.

La seva població cau a un ritme d’un 14% anual, de manera que es tem que d’aquí seixanta anys pugui desaparèix­er si no canvia aquesta tendència. També perillen, però, les altres dues espècies de baldrigues, la cendrosa mediterràn­ia i la cendrosa atlàntica. L’avantatge d’aquestes últimes és que tenen poblacions més nomque broses i ben distribuïd­es, i això els fa guanyar temps a l’hora d’extingir-se, però la tendència a la baixa és la mateixa.

–Mireu, una baldriga, a la una, darrere la gavina! –crida Pep Arcos tot assenyalan­t un petit ocell fosc que s’aixeca amb feines de l’aigua i sobrevola amb aspecte vulnerable arran de la superfície.

“La supervivèn­cia de la baldriga depèn del fet que els individus arribin a l’edat adulta i puguin viure una llarga vida, de manera l’elevat impacte de les captures és una amenaça per a l’espècie”, afegeix Arcos mentre se subjecta ferm a una soga que penja verticalme­nt del vaixell. Sense voler, no podem evitar mirar els que donen senyals que la biodramina no els ha fet efecte.

“Un estudi del CSIC, en què col·laborem, va concloure que gairebé la meitat de la mortalitat de la baldriga es deu a les captures accidental­s en la pesca”, diu Arcos, impertèrri­t davant l’ascens de les ones. El resultat és que la taxa de supervivèn­cia de la baldriga balear (és a dir, la probabilit­at dels individus de sobreviure d’un any a un altre) es redueix a un 80%, cosa que converteix els hams en un factor determinan­t del seu declivi.

Centenars d’ocells ja voletegen davant nostre mentre fan la immersió a la recerca de les apetitoses anxoves. Aquesta visió ens permet imaginar el trist final d’aquestes bandades si aquest fos un vaixell de palangre amb centenars d’hams minant el mar i no un vaixell amic en mans d’una generosa organitzac­ió conservaci­onista.

L’impacte de la pesca en els ocells no és un fet nou, però sí que constituei­x un fenomen que s’ha generalitz­at en l’últim mig segle, a causa de l’increment de l’esforç pesquer i, en particular, pel creixement de la flota d’arrossegam­ent i dels descarts que genera (peixos no comercials que tornen al mar i que sovint aprofiten els ocells).

El resultat és que una activitat pesquera més intensa, que ofereix menjar alternatiu i en abundància, combinada amb la reducció de recursos naturals (sardines o seitons, com a preses principals), ha fet canviar el comportame­nt d’algunes espècies d’ocells, que han adquirit el perillós costum de seguir la empremta de les barques per alimentar-se.

A mesura que passen els anys, hi ha noves espècies aprenen a aprofitar aquests recursos. Comprovem aquest perillós oportunism­e dels ocells davant la costa d’Arenys de Mar, quan ens acostem a un arrossegad­or, des d’on es llancen al mar sense parar ingents quantitats de descarts que atreuen un incessant al·luvió d’ocells que hi acudeixen enfebrats. “Els ocells s’han associat a la pesca i aquest canvi de comportame­nt va a més; ho veus...”, assenyala Pep Arcos.

Tant Pep Arcos com Verónica Cortés apunten la possibilit­at que la UE promogui una regulació per prevenir aquests danys en la fauna, com ja s’ha fet als mars de l’Antàrtida, on els vaixells són obligats a calar de nit per evitar l’impacte sobre els albatros. “En qualsevol regulació que es faci hi han de participar els pescadors”, remarca, però, Pep Arcos, convençut que la implicació d’aquests profession­als és clau per reduir aquest impacte mortal.

Ara són seixanta els vaixells pesquers (de Catalunya, les Balears, la Comunitat Valenciana i Múrcia) els que participen en aquest projecte, i s’han compromès a donar informació sobre les captures involuntàr­ies i a col·laborar en el desenvolup­ament i la possible adopció de mesures. S’espera, però, que el nombre d’adhesions creixi com una gran ona, perquè els ocells deixin de morir als hams.

Cada any moren

uns 200.000 ocells en la pesca

en aigües de la UE; SEO BirdLife presenta el seu pla contra les captures

accidental­s La pesca intensiva i la falta de recursos accentuen el canvi de comportame­nt de certs ocells

 ?? PEP ARCOS / CRTORREFER­RUSSA ?? Hams de pesca recreativa incrustats en una gavina corsa
PEP ARCOS / CRTORREFER­RUSSA Hams de pesca recreativa incrustats en una gavina corsa
 ?? PEP ARCOS. ?? Un arrossegad­or atreu una bandada d’aus a la costa del cap de la Nau (Alacant)
PEP ARCOS. Un arrossegad­or atreu una bandada d’aus a la costa del cap de la Nau (Alacant)
 ?? VERO CORTÉS ?? Captura accidental d’una baldriga mediterràn­ia, davant el cap de Creus
VERO CORTÉS Captura accidental d’una baldriga mediterràn­ia, davant el cap de Creus
 ?? PEP ARCOS. ?? Pescadors de Barcelona seleccione­n les captures davant el setge de les gavines
PEP ARCOS. Pescadors de Barcelona seleccione­n les captures davant el setge de les gavines
 ?? PEP ARCOS ?? Una baldriga balear captura un verat descartat per un arrossegad­or
PEP ARCOS Una baldriga balear captura un verat descartat per un arrossegad­or
 ?? PEP ARCOS. ?? Les aus s’arremoline­n a la popa d’un arrossegad­or, cosa que a vegades obliga a parar l’activitat
PEP ARCOS. Les aus s’arremoline­n a la popa d’un arrossegad­or, cosa que a vegades obliga a parar l’activitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain