La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pànic al totxo

La projecció de nous grans projectes urbanístic­s a la Comunitat Valenciana dispara les alarmes

- SALVADOR ENGUIX

Els nous i mastodònti­cs projectes edificatiu­s a València han activat les alarmes davant el temor d’una nova bombolla immobiliàr­ia.

Es tracta només de projectes, iniciative­s, plans d’actuació integrada (PAI), gairebé tots en fase de negociació, però ja s’han disparat algunes alarmes, especialme­nt entre sectors a l’esquerra del PSPV i de grups ecologiste­s. Té lògica. A la Comunitat Valenciana, referència de la denominada febre del totxo fa uns quants anys, hi continua havent una extensa consciènci­a social sobre el que ha passat les últimes dues dècades: urbanisme salvatge, depredador, ocupació irresponsa­ble d’ecosisteme­s naturals i quilòmetre­s de murs de ciment a pocs metres del litoral en són alguns exemples.

Però les últimes setmanes,s’han posat sobre la taula iniciative­s que per molts amenacen de tornar a desencaden­ar una altra febre urbanitzad­ora, a repetir els mateixos errors del passat. És el cas de la ciutat de València, on el projecte del PAI del Grau, a l’últim tram del jardí del Túria, enganxat al litoral, preveu construir 2.550 habitatges, 19 edificis d’entre 20 i 45 plantes i transforma­r 379.663 metres quadrats de terreny, 284.747 de superfície residencia­l i 94.915 de terciari.

Juntament amb aquest projecte, criticat per València en Comú, soci de govern del PSPV i Compromís a l’Ajuntament de València, s’han anunciat dues grans iniciative­s urbanitzad­ores més, que suposaran la creació pràcticame­nt d’un nou barri a la ciutat, a prop del nou hospital La Fe, i el PAI de Benimaclet, un altre barri emblemàtic. Des de l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia gairebé no s’havia mogut res en aquest sentit a València.

Però la capital no és l’únic lloc. En una de les ciutats més importants de la perifèria, Paterna, la corporació municipal, amb alcalde socialista, dona suport a la construcci­ó d’un gran centre comercial, conegut com a Port Mediterran­i, que transforma­rà 375.000 metres quadrats i ocuparà un paratge natural. La iniciativa, que ja va rebutjar la Generalita­t Valenciana, s’ha tornat a presentar. Des de Compromís i Podem es rebutja; mentre el PSPV li dona suport. Hi ha més PAI en marxa, com el del Portitxol a Xàbia o el denominat Manhattan de Cullera, amb 30 torres de fins a 25 plantes i dos hotels de 40 plantes. Les alarmes s’han disparat.

El regidor d’urbanisme de València, Vicent Sarrià, deixa clar que les actuacions a la capital ja estaven aprovades per l’anterior govern del PP, “i no podem paralitzar-les,

A València, Cullera, Paterna o Xàbia s’han activat plans faraònics que recorden el passat

ja que caldria indemnitza­r-ne els promotors o suportar processos judicials complexos”. “El que hem aconseguit, afegeix, és consensuar amb els promotors un urbanisme sostenible i respectuós, i hi estem posats”. El PSPV, en aquest cas, té el suport de l’alcalde de Compromís, Joan Ribó. Però la regidora d’Educació, Patrimoni i Habitatge, María Oliver, de València en Comú, es mostra molt crítica:“La pregunta és per a qui s’estan planejant aquests barris, per als habitants de les nostres ciutats o per als inversors especulati­us? El PAI del Grau plantejat no suposa cap canvi substancia­l respecte al del PP”, afegeix.

La Conselleri­a d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebraci­ó del Territori ha activat les lleis que impedeixen, en teoria, l’urbanisme desmesurat, però el problema, com passa a Xàbia o a Cullera, és que els PAI aprovats no es poden fer enrere. Fet que inevitable­ment generarà nous grans projectes urbanístic­s, malgrat que el nou executiu autonòmic d’esquerres s’ha proposat defensar un model completame­nt allunyat del que va implantar el PP.

La diputada autonòmica popular, Elisa Díaz, assenyala, tot i això, que l’esquerra “ara accepta tramitar un projecte sobre una visió urbanístic­a que a nosaltres ens va estigmatit­zar”. La tensió sobre aquests projectes, que ha generat acusacions entre socis polítics, amenaça de contaminar greument la pròxima campanya electoral.

 ?? PEPE BAEZA ?? Vistes de València des de la Mola, la zona on es preveu ubicar el macrocentr­e comercial Port Mediterran­i a Paterna
PEPE BAEZA Vistes de València des de la Mola, la zona on es preveu ubicar el macrocentr­e comercial Port Mediterran­i a Paterna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain