La Vanguardia (Català-1ª edició)

Francesc critica els que se serveixen del conflicte per crear divisió

El Papa viatja a una Lituània molt diferent de la que va visitar Joan Pau II el 1993

- ANNA BUJ Vílnius. Enviada especial

Han passat 25 anys, però semblen molts més, expliquen els lituans. L’última vegada que un papa els visitava va ser el 1993, quan Joan Pau II els va intentar portar un missatge d’esperança després del final de l’ocupació soviètica. Avui Lituània forma part de la UE i de l’OTAN, i tot i que l’amenaça russa és present en moltes de les converses, el papa Francesc s’ha trobat un país molt canviat que va posar com a exemple de convivènci­a.

“Mirant l’escenari mundial en els nostres temps cada vegada més i més veus sembren divisió i enfrontame­nt, instrument­alitzen la insegureta­t o les situacions de conflicte i proclamen que l’única manera possible de garantir la seguretat i l’existència d’una cultura és intentant eliminar-la o expulsar els altres. Aquí vosaltres, lituans, podeu contribuir a donar la benvinguda a les diferèncie­s”, va dir el Pontífex durant el seu primer discurs del viatge, després de reunir-se amb la presidenta Dalia Grybauskai­té. “Vosaltres heu patit a la vostra pell els esforços per imposar un model únic que anul·lés el que era diferent amb la pretensió de creure que els privilegis d’uns pocs estan per sobre de la dignitat dels altres o del bé comú”, va afegir. Lituània ha viscut 50 anys d’invasió soviètica, com també l’ocupació nazi.

Milers de persones van desafiar el mal temps per acostar-se a escoltar un papa que allà és molt popular. Gairebé un 80% dels 3,2 milions de lituans són catòlics, unes xifres que contrasten amb les dels països veïns que el Papa visitarà dilluns i dimarts. A Letònia només un 20% són catòlics, i a Estònia tan sols unes 6.000 persones.

“Crec que és una ocasió molt important per a Lituània. Els joves comencem a tornar perquè s’estan obrint empreses”, explica Indre Zebranokai­te, de 24 anys. “És important que hagi vingut, perquè ens dona una sensació de seguretat. Continuem percebent Rússia com un agressor”, afegeix.

Els països bàltics han insistit que volien una altra visita papal. Lituània, en concret, al·legava que necessitav­a un vot de confiança davant els problemes que viu el país. “A l’Europa occidental es vota amb serietat. Aquí encara no hi ha una consciènci­a social per això”, explica un sacerdot lituà a la Santa Seu. Per bé que el país ha avançat notablemen­t, encara el persegueix­en molts problemes, com ara l’emigració juvenil –una de cada quatre persones ha escapat a la recerca d’un futur millor els últims 25 anys–, les altes taxes d’alcoholism­e fruit de l’herència soviètica o el suïcidi, un dels grans drames d’aquest país. “Falta coratge. Necessitem que el Papa doni suport als joves”, demana el sacerdot.

El Papa va pronunciar el missatge dedicat a les noves generacion­s davant la catedral de Sant Estanislau i Ladislau, construïda al segle XVIII. Va ser tancada durant l’ocupació soviètica i transforma­da en una galeria d’art. Avui encara conserva les restes de sant Casimir, patró de Lituània. Francesc va congregar milers de persones davant del temple. “Aquesta església ha estat devorada tants cops per les flames, s’ha esfondrat, i tot i això sempre hi ha hagut qui ha decidit de tornar-la a aixecar, qui no s’ha deixat vèncer per les dificultat­s i no ha abaixat els braços”, va dir per posar-los d’exemple.

L’optimisme del Papa va ser abraçat per alguns dels assistents. “Els canvis són d’allò més grans. Continuem tenint problemes, però amb llibertat. Esperem que els joves tornin. El meu fill ho ha fet”, assegura Vidas Vasrysm. D’altres ho veuen més cru. “Jo crec que la visita del Papa no canviarà res. Els joves se’n van perquè volen educació”, rebat Vygintas Milinna, de 26 anys.

L’emigració juvenil, l’alcoholism­e o l’alta taxa de suïcidis són grans problemes del país bàltic

 ?? MINDAUGAS KULBIS / AP ?? El papa Francesc saluda la multitud congregada per rebre’l a la plaça de la Catedral de Vílnius
MINDAUGAS KULBIS / AP El papa Francesc saluda la multitud congregada per rebre’l a la plaça de la Catedral de Vílnius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain