La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caminantca­pa la sostenibil­itat del planeta

L'energia renovable podria significar més d'un 66% de tota la que es generi el 2050

- Text: Àngela Zorrilla

El vent és un dels recursos més antics que els humans han fet servir al seu favor. Va impulsar velers a l'antic Egipte i molins de vent des del segle vii. L'energia eòlica va ser clau, a més, a la dècada dels setanta i en la primera crisi del petroli. Ara, es planteja que el vent podria subministr­ar el 20% de l'electricit­at mundial el 2030, segons estimacion­s de l'informe Global Wild Energy Outlook. Però no tan sols el vent és un recurs inesgotabl­e i natural.

Avui, les energies renovables recullen el poder del vent, el sol i l'aigua. Un poder que camina de manera irremeiabl­e cap a una aposta clara per la sostenibil­itat del planeta. L'energia renovable podria significar més d'un 66% de tota la que es generi l'any 2050. És una de les conclusion­s que va fer públiques a l'abril IRENA, la Internatio­nal Renewable Energy Agency. A l'informe Global Energy Transforma­tion: a roadmap to 2050, s'anuncia que l'energia renovable s'ha d'estendre almenys sis vegades més ràpid perquè el món compleixi els objectius de descarboni­tzació i mitigació del canvi climàtic que s'estableixe­n a l'Acord de París. A més, al full de ruta, aquest informe planteja augmentar la inversió en renovables un 30% per poder crear 11 milions de llocs de treball el 2050. Assegura que amb això es compensari­en els llocs de treball perduts en la indústria dels combustibl­es fòssils.

En aquest sentit, en el marc de l'estratègia energètica de la Unió Europea per al 2030, el sector fotovoltai­c i l'eòlic estan cridats a convertir-se en les fonts principals d'energia primària. A Espanya, les xifres són esperançad­ores. Aquesta setmana s'han donat a conèixer dades de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca que asseguren que el sector es troba en plena recuperaci­ó. Tant és així, que el sector fotovoltai­c ha instal·lat a España un 145% més, aquest últim any; i ja aporta un 3% al total de la generació elèctrica. Aquest informe assenyala, a més, que la producció d'energia solar s'ha estabilitz­at i que, com que el 2017 va ser un any especialme­nt sec, la producció hidràulica va disminuir.

Inversió en renovables

Queden dos anys per complir el termini que el sector es va marcar el 1997 per reduir les emissions de gasos i evitar les conseqüènc­ies negatives del canvi climàtic. El Protocol de Kyoto –de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic– és un acord internacio­nal que va marcar com a objectiu reduir les emissions de sis gasos amb efecte d'hivernacle que causen l' escalfamen­t global.

A dos anys perquè venci, molts països continuen incomplint la normativa. De tota manera, les companyies energètiqu­es que operen a tot el món estan apostant per presentar solucions i iniciar nous projectes que acostin la societat a aquest estat més sostenible. En aquesta línia, Naturgy, l'anterior Gas Natural Fenosa, s'uneix al compromís de Kyoto, segons el qual, en dos anys, el 20% de l'energia que es generi a la Unió Europea haurà de ser renovable. Naturgy aposta per un mix energètic equilibrat i per una gestió eficient dels combustibl­es fòssils i dels recursos renovables. Fa uns dies, va assegurar que invertirà aproximada­ment 1.000 milions d'euros en renovables a Espanya. Per exemple, 39 milions d'euros es destinaran a construir el parc eòlic Monte Tourado - Eixe a Vimianzo, a la Corunya. “Aquest projecte renovable, que se suma al de Peña Forcada-Catasol II a Laxe, tindrà un impacte molt positiu a la Costa da Morte i en la societat gallega, ja que la seva construcci­ó permet que es generin llocs de treball, es redueixi l'emissió

El sector fotovoltai­c i l'eòlic estan cridats a convertir-se en les fonts principals d'energia primària

de gasos contaminan­ts i un estalvi de producció d'energia elèctrica”, asseguren des de la companyia energètica. La construcci­ó d' aquest parc eòlic generaràun­s 200 llocs de treball.

A Extremadur­a, la companyia està treballant en un nou parc eòlic que significa una inversió de gairebé 40 milions d'euros i la creació de 250 llocs de treball. A més, aquest any s'estan desenvolup­ant els projectes eòlics associats a l'anomenada quota canària, vuit a Gran Canària i un a Fuertevent­ura. D'aquesta manera, l'empresa espera reduir en 3 milions de tones l'emissió de gasos contaminan­ts a les Canàries.

A Toledo, la companyia va iniciar a l'abril el procés de construcci­ó de la planta solar fotovoltai­ca de La Nava, amb una potència de 49 MW i una inversió de més de 34 milions d'euros.

En total, Naturgy va tancar l'exercici 2017 amb una potència total instal·lada en operació de 1.147 MW consolidab­les, dels quals 979 MW correspone­n a eòlica, 110 MW a minihidràu­lica i 58 MW a cogeneraci­ó i fotovoltai­ca.

Generació internacio­nal

Fora de les nostres fronteres, Naturgy invertirà 166 milions d'euros en un parc eòlic australià per mitjà de GPG (Global Power Generation, la societat del Grup dedicada a generació internacio­nal), entre altres projectes. “Es tracta d'un pas important per reforçar la nostra presència internacio­nal. Austràlia és un país molt atractiu per invertir en projectes d'energies renovables, perquè combina rendibilit­ats atractives per als inversors amb requerimen­ts socials i mediambien­tals. Estem molt satisfets d'haver-nos guanyat la confiança de l'estat de Victòria per desenvolup­ar aquest projecte eòlic rellevant”, confirma Francisco Reynés, president executiu de Naturgy.

Amb aquests projectes, demostra l'aposta que fa per donar suport a la transició

energètica al món. Aquest últim projecte a Austràlia comporta que Naturgy entri al TOP 5 d'operadors renovables independen­ts en aquell país, aconseguin­t una potència renovable d'aproximada­ment 270 MW a la regió. Al Brasil, la companyia, per mitjà de GPG, el març passat va adquirir dues plantes solars fotovoltai­ques. Està previst que la generació d'energia d'aquests projectes, que començaran a operar a finals d'any, sigui de 165 GWh anuals. En total, GPG gestiona, per mitjà de diferents projectes internacio­nals, una capacitat instal·lada de generació de prop de 4.000 MW, entre renovable i no renovable.

El nou Pla Estratègic 20182022 de Naturgy atorga, sens dubte, la funció protagonis­ta a les energies renovables. La companyia considera la generació d'energies renovables una de les seves pedres angulars, tant a Espanya com en tots els mercats globals on opera. Això suposa un gran impuls per a aquestes tecnologie­s més madures i econòmicam­ent competitiv­es, com són l'eòlica, la cogeneraci­ó i la minihidràu­lica.

 ??  ?? Vista aèria del parc eòlic a Ponteceso (Galícia)
Vista aèria del parc eòlic a Ponteceso (Galícia)
 ??  ??
 ??  ?? Parc eòlic de Bii Hioxo a Mèxic
Parc eòlic de Bii Hioxo a Mèxic
 ?? Font: REE ??
Font: REE
 ??  ?? Un dels parcs solars de Global Power Generation al Brasil
Un dels parcs solars de Global Power Generation al Brasil
 ??  ?? Parc eòlic Canredondo (Guadalajar­a)
Parc eòlic Canredondo (Guadalajar­a)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain