La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox aixeca el cap

- Enric Juliana

L’acalorada competició entre les dues dretes espanyoles per veure quina de les dues ataca amb més fúria el Govern dels 84 està donant vitamines a Vox, el partit d’extrema dreta encara acampat fora del Congrés dels Diputats. A mesura que el soroll augmenta, Vox puja. I a la Moncloa ho saben.

Ja són diversos els sondejos que assenyalen la possibilit­at que el partit fundat el 2013 per Santiago Abascal, José Antonio

Ortega Lara, Cristina Seguí, Ignacio Camuñas, amb la immediata col·laboració d’Alejo Vidal-Quadras, obtingui representa­ció parlamentà­ria en les pròximes eleccions generals i tregui el cap en algun ajuntament important. L’organitzac­ió política que s’anuncia com a referent espanyol de Steve Bannon, l’ideòleg de la victòria de Donald Trump als Estats Units, podria obtenir diputats per les províncies de Madrid, València, Alacant i Múrcia.

No hi ha cadires buides en els seus darrers actes públics. Aquesta setmana, una conferènci­a d’Abascal va omplir l’auditori del diari La Nueva España a Oviedo, amb gent al carrer. Aspiren a omplir de gom a gom l’antiga plaça de toros de Vistalegre el proper diumenge 7 d’octubre. I es faran notar en la processó cívica del Nou d’Octubre a València, esbroncant les esquerres com cada any.

Vox s’alimenta del fenomenal soroll que en aquests moments emeten el retrobamen­t del Partit Popular amb José María Aznar i les ànsies d’Albert Rivera per mantenir-se en punta després de l’inesperat canvi d’escenari polític que ha suposat la moció de censura a Mariano

Rajoy. A la vegada que la competició entre Casado i Rivera accentua els missatges dretans del Partit Popular i Ciutadans, Vox guanya llustre. Vox puja i només els ha faltat proclamar que són el referent de Bannon a Espanya. El desgastat PP veu com creix l’ombra de l’extrema dreta, i això explica, entre altres coses, la recent manifestac­ió de suport de Casado al populista hongarès Viktor Orbán, icona del nou autoritari­sme europeu. Per la seva banda, Rivera s’ha mogut cap a la frontera de Ciutadans amb Vox per no deixar espai de recuperaci­ó al PP casadista.

“La lligueta entre les dues dretes alimenta Vox i compacta el centreesqu­erra; el soroll de les dues últimes setmanes no ha fet perdre suports electorals al president”, asseguren fonts de la Moncloa, amb dades recents sobre la taula. Aquest és el diagnòstic: la forta pressió política i mediàtica sobre Sánchez hauria alertat els electors d’esquerra del risc d’un KO fulminant de la nova etapa política. L’analista electoral Jaime

Miquel, el primer de pronostica­r l’ensulsiada del bipartidis­me espanyol, abans que aquest es fes evident en les eleccions europees del 2014, adverteix des de fa mesos que Vox pot arribar als 800.000 vots, alimentant-se principalm­ent de desenganya­ts del Partit Popular, abstencion­istes i joves votants atrets pel llenguatge trencador de l’extrema dreta.

Vox aixeca el cap, pren forma, però no està gaire clar que sigui l’únic referent que busca Bannon. Els radars han detectat el fundador de The Movement, la naixent coordinado­ra de moviments populistes europeus, sobrevolan­t l’espai aeri de Barcelona. Bannon sent interès per l’independen­tisme català, en la mesura que podria ajudar-lo a posar en perill la Unió Europea. En aquests moments busca interlocut­ors a Catalunya.

L’extrema dreta puja a les enquestes, rere la línia de Steve Bannon, que busca suports a Catalunya

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain