La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inclusió

- Suso Pérez

El llenguatge reflecteix el pensament. I, naturalmen­t, també el condueix per uns camins o d’altres a l’hora de les interpreta­cions. Per això resulta tan important valorar els significat­s de les paraules quan s’escriuen textos periodísti­cs. Fa pocs dies es va publicar una notícia titulada així: “Detinguts un sacerdot i el seu germà per abusos sexuals a un jove discapacit­at”. Juan Aguado, director d’una associació que ofereix teràpies amb gossos a diversos col·lectius, ens va fer arribar una queixa assenyalan­t la rellevànci­a del matís que suposa etiquetar algú com a “discapacit­at” o referir-se millor a “gent amb discapacit­at”.

Confesso que en un primer moment no em va semblar una qüestió essencial en termes periodísti­cs. Sobretot perquè, en el cas de la notícia citada, el terme emprat en el titular el que fa és accentuar la gravetat del presumpte delicte i introdueix un element informatiu important. No pretén, per descomptat, afegir un factor vexatori per a la víctima.

Doncs bé, el matís a què es referia Juan Aguado és, efectivame­nt, fonamental. Ens va ajudar a entendre-ho una conversa amb Allende López Tirado, directora de Cultura del grup AMÁS, una entitat que defensa els drets de persones amb discapacit­at.

A la seva llarga trajectòri­a de més de deu anys com a especialis­ta en el treball cultural i artístic amb aquests col·lectius, Allende López suma la recent experiènci­a d’haver estat la coach rere les càmeres de l’elenc d’actors que protagonit­zen la pel·lícula Campeones, el film dirigit per Javier Fesser que serà la representa­ció espanyola als Oscars. Com saben, la pel·lícula reflecteix les vivències d’un grup de persones amb discapacit­ats que acaben formant un magnífic equip de bàsquet.

“Pateixo molt quan veig un article de premsa que aborda aquesta temàtica i que potser està escrit amb profundita­t i sensibilit­at i que tot i això utilitza el terme discapacit­ats –explica Allende López–. També per a les famílies i per als membres d’aquests col·lectius és molt dur. Perquè parlar de discapacit­ats engloba en un sol concepte el que és una realitat molt diversa i a sobre cataloga aquelles persones com si no fossin interlocut­ors vàlids. Si penses en l’altre com un discapacit­at és possible que, per exemple, ni tan sols et plantegis adreçar-li la paraula durant un viatge amb cotxe, quan potser podries viure una experiènci­a tan divertida i enriquidor­a com les que es veuen a Campeones”.

“Acostumo a utilitzar una frase per explicar què volem dir quan insistim que s’utilitzin bé les paraules: La diferència entre dir persona amb discapacit­at o discapacit­at és la mateixa que dir persona amb ulleres o quatre ulls –afegeix la directora de Cultura d’AMÁS–. Una persona que té una discapacit­at, que a més pot ser d’allò més diversa, és abans que res una persona. I pot assolir les seves metes com a persona: ser actor, model o fuster... i sí, té una discapacit­at, com sens dubte altres persones tenen altres caracterís­tiques”.

“A la pel·lícula –detalla la coach– hi havia tretze actors i cap d’ells no eren iguals. Tothom és divers i diferent. I en realitat això és en l’únic que som tots iguals, que som diferents”.

La inclusió és un llarg camí que tots hem d’ajudar a construir. La pel·lícula de Javier Fesser és un doll d’energia perquè associacio­ns com AMÁS i moltes d’altres ens ajudin a avançar. L’ús adequat del llenguatge és també una eina fonamental perquè vegem la realitat d’una manera o d’una altra.

Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

No hi ha discapacit­ats, sinó persones que tenen una discapacit­at, com ens fa veure la ‘coach’ que va treballar amb els actors de la pel·lícula ‘Campeones’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain