La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ecologiste­s alerten del trànsit de submarins nuclears al Penyal

- Sevilla

La presència de submarins nuclears que fondegen al port de Gibraltar ha estat una constant durant les últimes setmanes. Una situació que organitzac­ions com Verdemar-Ecologiste­s en Acció o Equo rebutgen perquè suposa “un enorme perill per a tota la zona en cas que hi tingués lloc un accident. Hi podria haver una catàstrofe nuclear semblant a Txernòbil o Fukushima”, adverteixe­n.

Els molls de Gibraltar se solen fer servir per a l’avituallam­ent d’aquests submergibl­es, però també com a tallers de reparació. Molts dels submarins nuclears que arriben al Penyal ho fan per arreglar-los després d’haver tingut avaries o col·lisions amb altres vaixells. Els submergibl­es no estan en les seves millors condicions, cosa que multiplica els riscos.

Equo acaba de registrar una pregunta al Congrés en què demana al Govern que quantifiqu­i quants vaixells nuclears han atracat a Gibraltar els dos últims anys. Les últimes setmanes va estar en aquesta zona el nord-americà Newport News,un veterà submergibl­e que va participar el 2003 en l’atac a l’Iraq i que després va tenir desperfect­es quan va col·lidir amb un mercant japonès. Ara el seu lloc l’ocupa el britànic HMS Talent, que el 2009 va tenir una avaria al reactor i el 2014 va

TALLER DE REPARACIÓ Des de l’any 2000 almenys setanta vaixells han passat pels molls de Gibraltar

abonyegar la torre de control quan va xocar contra el gel mentre rastrejava vaixells russos a l’Àrtic.

L’Estret és la zona del món amb més densitat de trànsit marítim. Hi conviuen els vaixells que naveguen amb els que esperen fondejats per carregar combustibl­e. “Aquesta situació multiplica exponencia­lment els riscos”, assenyalen des d’Equo.

“Les conseqüènc­ies serien catastròfi­ques: es contaminar­ien l’aigua i les espècies marines, la radiació s’incorporar­ia a les cadenes tròfiques i arribaria a la població. Els corrents marins podrien portar la contaminac­ió a zones allunyades. I si l’accident tingués lloc en un vaixell carregat amb armes nuclears, les conseqüènc­ies serien molt més grans”, assegura Alfredo Valencia, portaveu de Verdemar, a Europa Press.

Les dades recollides per l’oenagé assenyalen que des de l’any 2000 almenys setanta submarins nuclears han passat pels molls de Gibraltar. Organitzac­ions i autoritats municipals lamenten que no hi hagi un protocol d’actuació en cas d’accident.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain