La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ernest Maragall és millor candidat”

El líder d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch, diu que fa un pas al costat perquè el seu partit pugui obtenir més bons resultats

- RAÚL MONTILLA

Col·lectiu. Aquesta és la paraula que més esmenta Alfred Bosch (Barcelona, 1961) durant l’entrevista –treball col·lectiu, decisió col·lectiva, el bé col·lectiu...– que concedeix a La Vanguardia el dia després de renunciar a ser el candidat d’ERC per Barcelona. Els republican­s busquen rearmar-se de cara a uns comicis en els quals la gran batalla es lliurarà a la capital catalana.

Per què marxa? Hi ha moments a la vida en què per responsabi­litat és necessari prendre decisions que van més enllà dels teus anhels personals. És una decisió que he pres després de parlar amb molta gent. És una decisió que ens acosta més a governar aquesta ciutat. I com que crec que això és positiu per a Barcelona, tinc claríssim que hi he de col·laborar.

Ha estat una decisió induïda des del seu partit? La decisió és meva. La renúncia és meva. Sóc jo qui renuncia a ser candidat i això és el que porta a convocar unes noves primàries en què espero que es presenti i guanyi Ernest Maragall.

No l’hi van demanar des de la direcció d’ERC? Vam fer un plantejame­nt conjunt: Oriol Junqueras amb tota la informació que té, Marta Rovira, la direcció del partit... Amb els companys del grup municipal. Entre tots vam començar a plantejarn­os la possibilit­at de la meva renúncia. Vam arribar a la conclusió que era positiva per a la ciutat perquè podem tenir un alcalde republicà.

Però per què Ernest Maragall? Que quedi clar que ningú d’ERC en cap moment no ha pensat que jo fos un mal candidat, però és que n’hi ha un de millor que es diu Ernest Maragall. És una persona que ha fet molta bona feina, que té molta experiènci­a. Representa la millor etapa de l’Ajuntament, que va associada al cognom Maragall. Millora les expectativ­es que jo podia plantejar. Ernest Maragall ens ajuda a tenir més possibilit­ats, a créixer i ser més plurals.

Amb la seva marxa la pressió per a una llista única independen­tista s’ha redoblat... ERC ja va deixar clara la seva posició en una conferènci­a nacional i en una ponència política que va ser votada per una majoria aclaparado­ra. Pertany al que són les decisions col·lectives. I Ernest Maragall n’és molt conscient. Nosaltres el que no farem és abandonar l’esquerra del tot a Ada Colau. Tampoc no abandonare­m un projecte de ciutat per qualsevol altre candidat. Nosaltres no regalarem res. Res del que som, ni de les nostres conviccion­s, ni del projecte barceloní que tenim entre cella i cella i que pensem impulsar si nosaltres guanyem en aquesta ciutat.

Quin balanç fa del seu pas per l’Ajuntament? Hem fet una feina incansable en la construcci­ó d’una alternativ­a sòlida. Som un partit que tenia dos regidors, que en les últimes eleccions vam més que doblar, i ara estem en posició d’obtenir uns resultats magnífics que ens poden portar a l’alcaldia. Haver arribat a ERC fins aquest punt crec que ha estat el resultat principal d’aquesta feina. Podem aspirar a governar en aquesta ciutat, i, sobretot, canviar-la. L’actual govern és molt millorable.

Ada Colau va ser investida amb els vots d’ERC. El nostre itinerari és el mateix que el de molta gent. Un principi d’il·lusió i esperança per uns canvis socials que eren necessaris. Però hem anat evoluciona­nt a una oposició més ferma. La desil·lusió i decepció que hem viscut nosaltres

crec que l’ha viscut molta gent.

Quin ha estat el moment més dur de la seva etapa a l’Ajuntament? L’atemptat del 17 d’agost, perquè suposava veure Barcelona atacada, la barbàrie a la Rambla, i quan la repressió va caure a sobre de la ciutat. El 155...

Li agradaria tornar a fer política a Madrid? Va ser una fase molt intensa. Però correspon al passat. Ara hi ha una gent molt potent, que ho està petant.

Europa? Europa a mi m’agrada molt. Però això no vol dir que jo vagi a fer política a Europa.

Serà el nou conseller d’Exteriors? Em poso a disposició del partit. No hi ha cap decisió presa. Ara l’important no és de parlar ni de mi, ni del meu futur.

Una cosa que sí que depèn de vostè: l’escriptura. Escriure novel·les m’encanta, però sempre he pensat que el moment que estem vivint és tan especial que val la pena viure’l a fons. I el moment continua sent molt intens.

NO A LA LLISTA ÚNICA “ERC ja va deixar clara la seva posició en una conferènci­a i en una ponència política”

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, ahir a Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ El president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain