La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pintor colorista

El CaixaForum Girona repassa la trajectòri­a artística del modernista Ramon Pichot

- Girona

L’exposició que repassa la trajectòri­a vital i artística del pintor modernista Ramon Pichot Gironès (Barcelona, 1871 - París, 1925) ha recalat a Girona, després de passar pel MNAC i el CaixaForum Lleida. La mostra, la primera gran retrospect­iva després de la seva mort, aplega una cinquanten­a de peces, la majoria de col·leccions particular­s, i se centra en tres grans àmbits que van ser claus per a l’artista que va formar part, juntament amb Isidre Nonell i Joaquim Mir, de la Colla del Safrà i que va inspirar Salvador Dalí.

El recorregut comença a Cadaqués, ja que el seu paisatge es va convertir en un tema d’inspiració constant al llarg de la seva obra, però també en refugi i lloc de trobada amb els seus amics Picasso, Derain o Federico García Lorca. El segon gran àmbit és Barcelona, on va iniciar la seva carrera com a pintor a la cerveseria Els Quatre Gats, lloc on va fer la seva primera mostra individual. El tercer escenari és París, on es va instal·lar cap al 1900 i va viure amb Picasso la bohèmia artística dels primers anys del segle XX. Pichot va morir a la Maison Rose del barri de Montmarte, el taller restaurant on va viure amb la seva dona Germaine els últims anys.

La mostra, comissaria­da per Isabel Fabregat, reuneix pintures de diversos gèneres on predomina el color, una constant en la seva carrera, dibuixos sobre la Primera Guerra Mundial que va exposar durant la contesa a Barcelona, Bilbao i París, il·lustracion­s que va fer per a La Vanguardia i llibres de Santiago Rusiñol, aiguaforts en color, però també fotografie­s, cartells i cartes escrites mentre va durar la guerra.

 ??  ?? D’ELS QUATRE GATS A LA MAISON ROSE.FINS AL 20/I/2019
D’ELS QUATRE GATS A LA MAISON ROSE.FINS AL 20/I/2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain