La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maragall rebutja la llista unitària per a Barcelona

El conseller planteja una candidatur­a que s’acosti a Colau

- Enric Sierra

La cursa per l’alcaldia de Barcelona s’està posant molt interessan­t. Tal com hem explicat aquí en diverses ocasions, res no es pot donar per fet i ni tan sols els candidats proclamats tenen el lloc assegurat. Ho hem comprovat amb l’alcaldable d’ERC Alfred Bosch que, pressionat pel seu partit i per les enquestes internes, ha renunciat per donar pas al conseller Ernest Maragall, que sembla que aconseguir­ia un resultat més bo. Com canvien les coses en tan poc temps! Fa només quatre mesos, l’enquesta oficial de l’Ajuntament de Barcelona donava a Bosch la victòria en les eleccions municipals i ara el seu partit el retira perquè considera que perdria la batalla davant Ada Colau i Manuel Valls, que aparentmen­t surten com a favorits.

No només hi ha dubtes a ERC. Sectors dins del PSC estan immersos des de fa setmanes en la mateixa reflexió respecte de Jaume Collboni, proclamat candidat socialista a l’alcaldia. Hi ha hagut converses discretes per buscar una alternativ­a a l’actual cap de files del PSC a l’Ajuntament que, de moment, no han fructifica­t. L’exalcalde Jordi Hereu ha estat un dels temptejats però va declinar l’oferta a la tornada de l’estiu. També s’han plantejat noms de dones rellevants de l’anomenada societat civil, així com algun destacat exregidor de l’època de Pasqual Maragall.

En el front independen­tista continua la incògnita que s’aclarirà aquest mes d’octubre. Ferran Mascarell s’ha postulat com a alcaldable de la llista avalada per la Crida Nacional de Carles Puigdemont. Però també en aquest costat hi ha moviments de tempteig a noms com l’extinenta d’alcalde de Barcelona Pilar Rahola o alguna de les dones dels polítics presos pel procés independen­tista. Tot això sense oblidar la pretensió de Puigdemont de convèncer ERC i el seu nou candidat Ernest Maragall perquè s’integri a una llista unitària o fins i tot perquè la lideri. Per la seva banda, Colau té esperances que l’aterratge de Maragall faciliti un pacte d’esquerres després de les eleccions.

Manuel Valls presentarà demà la seva candidatur­a que va néixer com a idea de Ciutadans i que ha derivat cap a una plataforma que busca aglutinar sensibilit­ats de tot l’espectre constituci­onalista i també catalanist­a no independen­tista, amb especial atenció a l’herència de Pasqual Maragall. El fitxatge com a assessor de campanya de Xavier Roig, excap de gabinet de l’alcalde olímpic, és un exemple de la intenció de Valls.

En aquest embolic sorprenen almenys dues coses. La primera és l’afany gairebé unànime per abanderar el pensament polític de Pasqual Maragall, especialme­nt per gent que avui el lloa i al seu dia el va criticar durament. La segona sorpresa és el revival de veterans de la política municipal que han entrat a les quinieles. Ernest Maragall, Ferran Mascarell, Pilar Rahola, Jordi Hereu o Xavier Roig, entre d’altres, són vells rockers que acumulen molt coneixemen­t i experiènci­a a la Casa Gran. Ara la lluita es planteja entre els candidats vintage –concepte molt de moda– i els dos titans mediàtics de Colau i Valls. Però molta atenció perquè no hem de descartar l’aparició d’un tercer alcaldable en el front independen­tista tant o més popular. Encara falta molt.

Ha començat l’operació per evitar que la campanya se centri només en el duel mediàtic Colau-Valls

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain