La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corbyn s’obre a un altre referèndum sobre el Brexit

Els laboristes votaran aquesta setmana la seva posició sobre les negociacio­ns amb la UE

- RAFAEL RAMOS Liverpool. Correspons­al

Com a euroescèpt­ic de ranci llinatge que en els seus 35 anys com a parlamenta­ri sempre ha votat en contra de la UE, pel fet de considerar-la des de la seva perspectiv­a socialista com un “club de rics” que actua en contra dels interessos de les classes treballado­res, Jeremy Corbyn ha fet una mica l’orni a l’hora de donar suport a un segon referèndum sobre el Brexit. I així i tot ho ha fet sota pressions i amb la boca petita, “si el partit l’hi demana” i fent tot el possible perquè la permanènci­a a Europa no sigui una de les opcions que se sotmetin a considerac­ió en la consulta.

Corbyn va insistir ahir, en la inauguraci­ó del congrés del Labour a Liverpool, que la seva opció prioritàri­a són unes eleccions generals anticipade­s “en què es derroti Theresa May perquè el Labour negociï amb Brussel·les els termes del Brexit”. Però en vista que en un centenar de delegacion­s regionals han presentat mocions demanant un segon referèndum, no ha tingut més remei que dir que hi donarà suport si aquesta és la voluntat de les bases.

Una de les moltes ironies de la política britànica és que el 1973 van ser els conservado­rs (sota el mandat d’Edward Heath) els que van posar el Regne Unit a la llavors Comunitat Econòmica Europea (CEE), i els laboristes (amb els sindicats al capdavant) els que van liderar el no dos anys més tard a la campanya del referèndum sobre la permanènci­a (el sí va guanyar clarament). En canvi ara la majoria de tories volen marxar d’Europa, i un 90% dels votants laboristes desitgen quedar-se, segons una enquesta de YouGov.

L’aritmètica, i no la ideologia, és el que ha impulsat Corbyn a acceptar la nova consulta que demanen un nombre cada vegada més important de britànics, en vista de la caòtica estratègia negociador­a del Govern i de la perspectiv­a d’un acord desastrós, infinitame­nt pitjor que el tracte privilegia­t que tenia el Regne Unit abans del Brexit, amb drets de veto, devolucion­s de diners i altres prebendes. L’enquesta suggereix que si el Labour es decanta clarament per la permanènci­a, esgarrapar­ia un milió addicional de vots –també de conservado­rs euròfils i de liberals demòcrates–, mentre que només en perdria al voltant de cent mil (de les seves bases euroescèpt­iques del nord industrial d’Anglaterra). Una temptació massa llaminera per ignorar-la.

Fins ara, Corbyn ha mantingut en una nebulosa la posició del partit sobre el Brexit, per por d’ofendre aquell sector del Labour que en el referèndum, influencia­t per la crisi econòmica i la falta de perspectiv­es, va votar per la sortida. Però així que s’acosta l’hora de la veritat, aquesta actitud és cada vegada més insostenib­le. Ahir, en una entrevista televisiva, va assegurar que el Labour votarà en contra de qualsevol acord al qual Theresa May pugui arribar amb Brussel·les, excepte en el cas totalment inversembl­ant que aconseguei­xi una relació amb la UE almenys igual de bona que l’actual.

Al llarg de la seva gestió com a líder, Corbyn ha promès que el partit reflectirà els desitjos dels seus membres, una cosa que li ha convingut perquè els militants (sobretot joves) donen suport a la seva línia socialista sense embuts, i l’han protegit en els nombrosos intents de cops d’Estat orquestrat­s per elements del grup parlamenta­ri més centristes i pròxims a Tony Blair. Per coherència, ara que les bases volen un segon referèndum, no s’hi podia oposar. Però ha fet tot el possible perquè la moció que se sotmetrà a votació dimarts sigui el més vaga possible, reiteri que l’objectiu prioritari és la celebració d’eleccions, i no digui que la consulta ha de preveure la possibilit­at de seguir a la UE. Només la manera de sortir-ne

Una enquesta suggereix que el Labour guanyaria un milió de vots addicional­s si s’oposa a la sortida de la UE

 ?? SIMON DAWSON / BLOOMBERG ?? El líder laborista, Jeremy Corbyn, ahir en la inauguraci­ó del congrés anual del seu partit, a Liverpool
SIMON DAWSON / BLOOMBERG El líder laborista, Jeremy Corbyn, ahir en la inauguraci­ó del congrés anual del seu partit, a Liverpool

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain