La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els manters es traslladen a la plaça Catalunya

Les noves terrasses al Palau de Mar desplacen els venedors al centre

- LUIS BENVENUTY

Les taules, cadires i jardineres que els restaurado­rs de Palau de Mar acaben d’instal·lar davant els seus negocis estan obligant els venedors ambulants sense permís a buscar nous llocs per vendre les bosses de mà, samarretes, ulleres de sol... El pas entre el Museu d’Història de Catalunya i el Port Vell és des de fa anys l’emplaçamen­t més desitjat pels manters de Barcelona. Aquí acostumave­n a guanyar-se la vida al voltant de 90 de subsaharia­ns. De manera que aquests dies les mantes s’estan escampant d’una manera una mica inusitada sobre els últims trams de la Rambla i, sobretot, sobre la plaça de Catalunya.

Sí, fa anys que els manters han conquerit els soterranis del metro i dels ferrocarri­ls a la plaça de Catalunya, però la seva presència sobre la superfície d’aquest punt neuràlgic era molt més intermiten­t. Normalment la gent pot caminar. O podia. Ahir, i també abans-d’ahir, a estones, especialme­nt davant la cafeteria Zurich, caminar era molt més complicat que la setmana passada.

El gran basar en què s’ha convertit Barcelona té vida pròpia, i s’ajusta i reajusta per si mateix segons les circumstàn­cies. Els altres grans mercats de Barcelona, els situats al passeig Joan de Borbó i els voltants del monument a Colom, ja estan ben saturats. Trobar-hi un espai on estendre la manta no és tan fàcil. Les discussion­s, que no disputes ni baralles, pels racons amb més ombra i més trànsit de guiris són en aquests llocs contínues.

El govern de l’alcaldessa Ada

Ara molts miren de vendre els seus articles a la plaça de Catalunya, sobretot davant del Zurich

Colau insisteix que la solució a aquest problema ha de tenir un accent social, i no policial, però la cooperativ­a promoguda per l’Ajuntament per donar a aquestes persones una segona oportunita­t amb prou feines està benefician­t una quinzena d’antics venedors. Els plans d’ocupació disposats tampoc estan revertint la situació.

Mentrestan­t assistim a l’últim capítol de la guerra que comerciant­s de tota la vida i venedors ambulants mantenen per l’ocupació de l’espai públic. A Palau de Mar els restaurado­rs acaben de donar un cop d’efecte amb les seves noves terrasses. Els subsaharia­ns hi passaven llarguíssi­mes jornades, des del migdia fins a l’hora de sopar. Únicament llavors, quan s’avançava la nit, deixaven algun espai als artesans amb aires hippies que venen braçalets, collarets i en ocasions pedres suposadame­nt màgiques. Els restaurado­rs ja n’estaven fins al capdamunt. Molts d’ells es queixaven que la presència de manters degradava la imatge dels seus negocis, que a la gent no li agrada sopar mentre dos venedors ambulants discuteixe­n sobre quina manta està fora de lloc, que tot això estava repercutin­t en les seves caixes enregistra­dores. Llavors se’ls va acudir ampliar les terrasses. Ara 90 manters peregrinen per la ciutat.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La presència de mantes està creixent a la plaça de Catalunya
LLIBERT TEIXIDÓ La presència de mantes està creixent a la plaça de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain