La Vanguardia (Català-1ª edició)

Horst Seehofer

La CSU podria perdre la històrica majoria absoluta a les pròximes urnes

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

MINISTRE DE L’INTERIOR ALEMANY

L’expresiden­t de Baviera i avui ministre ha provocat un escàndol donant suport al cap dels serveis secrets. L’esquerra en demanava la dimissió després de saber-se les afinitats que tenia amb l’extrema dreta. Seehofer, però, el volia ascendir.

PÈRDUA DE SUPORT A CASA Falten tres setmanes per a les regionals, i els socialcris­tians afronten fugues de vots

UN PARLAMENT MÉS VARIAT Els sondejos indiquen el desembarca­ment de l’ultra AfD i una pujada important d’Els Verds

Munic ha inaugurat l’Oktoberfes­t, el seu gran festival anual de la cervesa, i com vol la tradició, la primera gerra de beguda, abocada per l’alcalde, va ser per al president regional. Dissabte l’alcalde socialdemò­crata, Dieter Reiter, va executar la cerimònia davant el barril, i Markus Söder, president de l’Executiu de Baviera –pròsper land alemany que celebra eleccions d’aquí tres setmanes–, va rebre la gerra.

Söder, de 51 anys, va viure el ritual per primera cop, ja que és president des del març, quan el fins aleshores titular, Horst Seehofer, de 69 anys, es va mudar a Berlín per ser ministre de l’Interior del nou Govern de gran coalició de conservado­rs i socialdemò­crates de la cancellera Angela Merkel. Entre la Unió Cristiana Demòcrata (CDU), el partit de la cancellera, i la Unió Social Cristiana (CSU) de Söder i Seehofer –que continua sent president del partit– hi ha una aliança històrica de 70 anys.

La CSU, històricam­ent dominant a Baviera, afronta els comicis del pròxim 14 d’octubre amb la por de perdre la majoria absoluta, com vaticinen gairebé totes les enquestes. Tret de la legislatur­a 20082013 –quan va haver de governar en coalició amb els liberals del FDP–, el partit socialcris­tià ha governat al land meridional en solitari des del 1970.

Ara els sondejos apunten a una forta caiguda de vots per a la CSU, que obtindria un 35% davant el 47,7% que va aconseguir a les eleccions del 2013 –els comicis regionals a Alemanya se celebren cada cinc anys–. “Els sondejos no són bons, però són una oportunita­t per estar alerta”, va dir Markus Söder als periodiste­s el dissabte 15 en un congrés de la CSU a Munic.

Si bé la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD) farà història quan obtingui per primera vegada representa­ció al Parlament bavarès (amb un 10%), el veritable terratrèmo­l que s’anuncia a les urnes és el que podria protagonit­zar Aliança 90/Els Verds. Amb un 18% el partit ecologista es convertiri­a en segona força i trauria d’aquest lloc el socialdemò­crata SPD, que aconseguir­ia un 13%.

Els socialcris­tians, habituats a la majoria absoluta i a treballar amb un hemicicle format per quatre grups parlamenta­ris (vegeu el gràfic), passarien a haver de negociar una coalició i a lluitar amb un Parlament de fins a set partits. Així seria l’hemicicle si l’esquerrà Die Linke aconseguís entrar –això també seria històric, ja que mai no ha tingut escons a Baviera–, i si el liberal FDP aconseguís tornar. En els sondejos Die Linke es mou entre un 4% i un 5%, i el llistó mínim per aconseguir representa­ció és el 5%. El partit local Electors Lliures –a la pràctica, un succedani de la CSU–, que ja és a l’actual Parlament, repetiria presència.

“La CSU pateix fuga de vots cap a l’AfD per exemple a la regió de Baixa Baviera, on hi ha un pànic extrem a la migració. Però també perd votants urbans més liberals, a qui no els agrada pas el decret de col·locar crucifixos en edificis de l’administra­ció regional, i que s’estan passant als Verds o a l’FDP”, resumeix la politòloga Ursula Münch, directora de l’Acadèmia de Formació Política de Tutzing, localitat pròxima a Munic.

En una trobada a Berlín amb correspons­als, Münch va aclarir que Aliança 90/Els Verds es presenta a Baviera com un partit “assentat i assenyat” que defensa el territori i la identitat bavaresos d’una manera menys conservado­ra que la CSU, i més atraient per als joves. La politòloga va fer notar que l’AfD puntua a Baviera per sota de la xifra nacional –a les eleccions del 2017 va aconseguir un 12,6%, i en

els últims sondejos d’àmbit federal sempre supera el 15%–, i ho va atribuir a l’especifici­tat del paisatge polític bavarès. “L’AfD no té una cara visible ni estructure­s locals sòlides a Baviera –assenyala Münch–. Tot i que està creixent molt, hi haurà votants cansats de la CSU que optaran per Electors Lliures, que està molt més arrelat a Baviera que l’AfD i té la mateixa clientela que la CSU”.

Per a la CSU la perspectiv­a de perdre la majoria absoluta és molt dura. Durant decennis ha predominat, i entre el 1970 i el 2008 va obtenir en totes les eleccions regionals percentatg­es de més d’un 52% de vots, amb la xifra rècord el 1974 (va tenir un 62,1%) i amb una altra xifra potentíssi­ma a la cita més recent del 2003, en què va aconseguir un 60,7% dels sufragis. Per a Markus Söder, que veu que ha arribat el seu moment després d’esperar a l’ombra de Seehofer, rebre una clatellada a les urnes seria terrible.

Per a Horst Seehofer, els comicis bavaresos també signifique­n molt, després de la disputa migratòria amb Merkel a començamen­ts d’estiu, i després del més recent episodi de lluita al si de l’Executiu, pel cap dels serveis secrets, Hans-Georg Maassen. L’SPD havia reclamat a Merkel el cessament, després que Maassen qüestionés la veracitat d’un vídeo d’assetjamen­t neonazi a estrangers a Chemnitz, i que es desvetllés que va tenir un tracte massa pròxim amb polítics de l’AfD. Seehofer, el seu superior, sempre li va donar suport.

Finalment dimarts passat el Govern va decidir rellevar Maassen, però, en considerac­ió a Seehofer, se li va assignar un càrrec de secretari d’Estat al Ministeri de l’Interior, cosa que en el fons era una promoció. Durant la setmana passada va transcendi­r que Maassen fins i tot cobraria més ara (uns 30.000 euros més a l’any), i que la seva arribada implicaria, a més, desallotja­r un dels altres secretaris; l’escollit per Seehofer per marxar era un membre de l’SPD, Gunther Adler.

Per tot això, i davant el malestar a les files socialdemò­crates, la presidenta de l’SPD, Andrea Nahles, va exigir renegociar el cas. El destí del personatge es va decidir ahir a la nit en una reunió de la coalició en què, segons el diari Bild i el televisiu Tagesschau, es va optar perquè Maassen tingui un càrrec al Ministeri de l’Interior com a assessor, sense canvi de categoria profession­al i, per tant, sense augment de sou. Així tampoc no es tocarà Adler. L’arranjamen­t il·lustra el penós equilibri al Govern de Merkel, però també la voluntat de la CSU de demostrar al seu electorat bavarès –cridat a votar d’aquí tres setmanes– que influeix en l’àmbit federal.

 ??  ??
 ?? PETER KNEFFEL / AFP ?? El president de Baviera, Markus Söder, amb l’alcalde socialdemò­crata de Munic, Dieter Reiter, dissabte a l’obertura de l’Oktoberfes­t
PETER KNEFFEL / AFP El president de Baviera, Markus Söder, amb l’alcalde socialdemò­crata de Munic, Dieter Reiter, dissabte a l’obertura de l’Oktoberfes­t
 ?? LV ?? FONT: ‘Polibarome­ter Extra’ de la ZDF
LV FONT: ‘Polibarome­ter Extra’ de la ZDF

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain