La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kadija, la petita princesa del Marroc

La filla de Mohamed del Marroc, d’11 anys, s’uneix al seu germà en els actes oficials

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

La filla petita de Mohamed VI i la seva exdona Lalla Salma, Kadija, s’ha presentat amb 11 anys a la societat marroquina.

Tot just té onze anys i acaba de fer la seva primera presentaci­ó oficial davant la societat marroquina. La princesa Kadija, filla petita de Mohamed VI i la seva exdona Lalla Salma, va aparèixer asseguda al costat del monarca i el seu germà, Mulai Hassan, en l’acte d’inauguraci­ó oficial del curs acadèmic, que va tenir lloc fa uns dies al palau reial de Rabat, on es va presentar la profunda reforma de l’educació i la formació que el rei va exigir als seus ministres el passat 29 de juliol.

Separat de la seva dona des de finals de l’any passat, Mohamed VI s’encarrega tot sol de l’educació dels seus dos fills, que creixen sense el suport matern. Fa diversos mesos que no se sap on para Lalla Salma, que no s’ha tornat a veure en públic. Una de les seves últimes aparicions va ser el maig del 2017, quan va rebre un reconeixem­ent per part de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut per la seva lluita contra el càncer al Marroc. A aquell acte Salma hi va assistir acompanyad­a de la seva filla Kadija.

Mohamed VI és un monarca seriosamen­t preocupat per la deriva sense rumb d’una bona part de la joventut marroquina, que continua somiant a escapar a Europa per buscar-se un futur millor. El fracàs general del sistema educatiu és una preocupaci­ó real per a Mohamed VI, que ha pres decisions dràstiques com ara la reforma presentada aquesta setmana, o la reintroduc­ció del servei militar obligatori.

El fet de situar la princesa Kadija i el príncep Hassan a la foto oficial de l’inici del curs té un enorme simbolisme per als marroquins. Mohamed VI ha volgut deixar patent el seu compromís amb la joventut i ha col·locat els seus dos fills com a demostraci­ó d’aquest neguit. Que hagi estat el primer acte oficial de la nena també és, segons els analistes, una demostraci­ó de confiança en un futur millor per a totes les dones del país. Mohamed VI és un rei molt popular al seu país, malgrat les seves contradicA­ixò cions. No dubta a fer-se fotos amb tots els qui troba pel camí i, alhora, presentar-se lluint un exclusiu rellotge suís de 1.045 diamants valorat en gairebé un milió d’euros, mentre el país continua caient cap a la cua del desenvolup­ament humà al món, en què ocupa la posició 153 d’entre 195 països.

Si la presència de Lalla Kadija en un acte públic és una novetat inesperada, el seu germà Mulai Hassan és un assidu en els esdevenime­nts oficials, en els quals va debutar amb tot just 14 anys. I és que Mohamed VI ha preparat una educació gairebé tan estricta per al seu fill com la que ell va rebre del seu pare i el seu avi, tot i que els temps han canviat i les preocupaci­ons de Mulai Hassan siguin molt diferents de les que assaltaven la família reial alauita fa unes dècades.

Els dos fills de Mohamed VI estan rebent una educació tradiciona­l, tots dos al Col·legi Reial, en la qual no hi ha capricis. Per això, la informació oficial va haver de desmentir que l’hereu de la corona alauita hagués decidit enfocar els estudis a ser pilot militar. Si aquesta era la seva il·lusió, el pare no ho ha permès. És una regla establerta: la família reial no pot sobrepassa­r certs límits, no es tenen en compte les aspiracion­s o desitjos personals.

no vol dir que pare i fill coincideix­in en els seus gustos. Mentre Mohamed VI és un amant dels vehicles d’alta gamma, de les motos d’aigua de gran cilindrada, dels complement­s prohibitiu­s i la música rap, Mulai Hassan és un reconegut amant del bàsquet i el futbol, la natació, l’esquí i l’equitació. I també diuen d’ell que és un apassionat admirador de Messi i del Barça.

Mentre la princesa Salma continua sense aparèixer en públic, el monarca alauita s’envolta dels fills

 ??  ??
 ?? TWITTER ?? Mare i filla La princesa Salma fa un any que no apareix en públic. A la foto amb Kadija el 2014en un casament familiar
TWITTER Mare i filla La princesa Salma fa un any que no apareix en públic. A la foto amb Kadija el 2014en un casament familiar
 ?? PALAIS PRINCIER MAROC VIA BESTIMAGE / GTRES ?? Pare i fills El rei del Marroc es va fer acompanyar per Hassan i Kadija a la presentaci­ó de la reforma educativa
PALAIS PRINCIER MAROC VIA BESTIMAGE / GTRES Pare i fills El rei del Marroc es va fer acompanyar per Hassan i Kadija a la presentaci­ó de la reforma educativa
 ??  ?? Altres temps. El rei Mohamed i la princesa Salma celebren, juntamenta­mb seu fill Hassan, el quart aniversari de Kadija
Altres temps. El rei Mohamed i la princesa Salma celebren, juntamenta­mb seu fill Hassan, el quart aniversari de Kadija
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain