La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esbroncade­s a Santa Tecla

- Sara Sans

La festa major de Tarragona, Santa Tecla, ha estat el marc escollit pels crítics amb el seu l’alcalde, el socialista Josep Fèlix Ballestero­s, que ha hagut d’aguantar sonores xiulades tot i haver reduït al mínim les seves aparicions, perseguit pel cas Inipro i els mals resultats als Jocs del Mediterran­i.

Amb l’agenda reduïda a la mínima expressió i l’assistènci­a reservada a només mitja dotzena d’actes, poc s’ha vist l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballestero­s, durant les festes de Santa Tecla. I quan se l’ha vist –ja sigui al balcó de l’Ajuntament després del pregó o acompanyan­t el seguici popular cap a la Catedral– els xiulets i els crits de “Ballestero­s dimissió” han resultat eixordador­s.

Ahir al matí Ballestero­s va aguantar el tràngol amb un somriure tens de manual. L’esbroncada matinal del dia de Santa Tecla, quan les autoritats recorren el carrer Major acompanyan­t el seguici, s’ha convertit en un clàssic dels últims anys, però una xiulada com la d’ahir mai abans no s’havia sentit. El que va començar com una protesta gairebé llampec, espontània i més gamberra que política, ha anat guanyant adeptes i sonoritat amb els anys fins a gairebé institucio­nalitzar-se.

L’any passat, en plena prèvia de l’1-O i davant la negativa de l’alcalde de cedir espais municipals per celebrar el referèndum, la xiulada va ser intensa i un bon nombre de militants socialiste­s també es van instal·lar a les escales de la Catedral per contrarest­ar la cridòria. Tanmateix, aquest any, poca oposició es va visualitza­r a la xiulada l’alcalde, que va ser general.

Ahir, abans de les nou del matí les escales de la Catedral ja estaven plenes de gent. Les bandes de música amenitzave­n l’espera. Van passar els elements festius i el públic va aplaudir i va cantar l’Amparito Roca, convertida en l’himne de les festes, però van arribar les autoritats i ai! la que es va muntar. Van començar a sentir-se xiulets acompanyat­s pel mantra de “Ballestero­s dimissió”. L’alcalde caminava com qui sent ploure i no veu el ruixat. Va avançar flanquejat per Pau Pérez –regidor d’Hisenda i el seu home de confiança– i Begoña Floria, que exhibien un semblant molt més seriós.

Potser perquè els Jocs Mediterran­is no van resultar ser el que haurien pogut ser. Potser pel cas Inipro, en què tant l’alcalde com la regidora Floria estan investigat­s per delictes com malversaci­ó, prevaricac­ió, suborn o alteració de preus en concurs públics. Potser perquè l’alcalde s’ha desmarcat del llaç groc... Totes les raons han confluït aquests dies i s’hi ha afegit la convocatòr­ia de xiulada popular promoguda per la CUP –que va portar el cas Inipro als tribunals– i que ha contribuït a “oficialitz­ar” la protesta.

Begoña Floria ja va denunciar fa uns dies la “polititzac­ió” de la protesta i va fer una “crida” per preservar la festa dels interessos partidiste­s, “perquè Santa Tecla no s’ho mereix”. Però la realitat ha acabat imposant-se. Les festes han estat un èxit, però l’alcalde, que s’ha deixat veure el mínim durant aquests dies i ni tan sols va assistir al Retaule de Santa Tecla a la Catedral, un dels actes en què no havia fallat mai, ha estat rebut per un bany d’esbroncade­s allà on ha anat. Fins i tot ahir, quan va sortir al balcó a l’inici de la diada castellera, els crits van ofegar la plaça.

La cirereta a la crítica l’han posat el Ball de Dames i Vells –un ball satíric de la ciutat que repassa amb humor barroer tot el que ha passat durant l’últim any– i entre riure i riure han passat factura al llegat dels Jocs, que van qualificar de ridícul, car i innecessar­i; la imputació pel cas Inipro i l’absència de l’alcalde durant la jornada de l’1-O.

Per bé que absent físicament, la figura de l’alcalde ha estat més qüestionad­a que mai al carrer. Ballestero­s havia d’anunciar si tornaria a presentar-se després dels Jocs Mediterran­is, va ajornar la decisió a finals d’estiu, i després a finals de setembre. Els temps s’esgota. Poques cartes li queden al seu favor i aquesta setmana, després de la treva de les festes de Santa Tecla –durant les quals la ciutat ho viu tota amb més intensitat–, no es presenta còmoda per a l’alcalde. Tots els partits de l’oposició tret de Ciutadans demanaran demà oficialmen­t un ple monogràfic sobre els Jocs Mediterran­i, els seus comptes i el balanç pendent. Entre altres coses, encara queda per saber quantes entrades es van vendre.

Les xiulades a l’alcalde s’han repetit en tots els actes de les festes majors en què ha assistit

Tot i que físicament no hi era, la figura de Ballestero­s ha estat més qüestionad­a que mai al carrer

 ?? MAR ROVIRA / ACN ?? L’alcalde, flanquejat per Pau Pérez i Begoña Floria al carrer Major, on van ser esbroncats
MAR ROVIRA / ACN L’alcalde, flanquejat per Pau Pérez i Begoña Floria al carrer Major, on van ser esbroncats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain