La Vanguardia (Català-1ª edició)

Beguda recomanada

Nestlé ofereix receptes a partir de fotos del menú de l’usuari i l’anàlisi de l ‘ADN

- MAYTE RIUS Barcelona

Un nou servei de la multinacio­nal Nestlé recomana begudes a partir del que menja el client i del seu perfil genètic.

El gegant de l’alimentaci­ó Nestlé ha decidit endinsar-se en el negoci de la nutrició personalit­zada. La seva divisió japonesa ha desenvolup­at i llançat al mercat un nou programa, anomenat Nestlé Wellness Ambassador (ambaixador de benestar Nestlé) que aprofita la intel·ligència artificial (IA) i les proves genètiques per recomanar begudes amb ingredient­s funcionals “a mida” de cada consumidor.

Segons explica un portaveu de l’empresa suïssa, es tracta d’un servei de subscripci­ó que es facilita a través de la plataforma de comerç electrònic de Nestlé Japó. Els qui se subscriuen reben una màquina gratuïta de Nescafé Dolce Gusto, i després encarregue­n càpsules de les begudes funcionals que el programa els suggereix diàriament a partir d’allò que mengen i del seu perfil genètic.

Per fer aquestes recomanaci­ons, Nestlé se serveix d’un programa d’intel·ligència artificial de reconeixem­ent d’imatges que analitza les fotos del menú que envia cada usuari a través de l’aplicació de comunicaci­ó Line i detecta quines carències nutriciona­ls pot tenir per fer-li recomanaci­ons nutriciona­ls i oferir-li receptes i suplements alimentari­s.

Aquests consells també tenen en compte els resultats de les proves genètiques que els subscripto­rs han de fer-se. Fonts de la multinacio­nal emfatitzen que ells no fan aquestes proves d’ADN ni tenen accés als resultats complets de les proves. “La prova d’ADN la fan laboratori­s externs; Nestlé avisa a aquests laboratori­s perquè enviïn un kit d’anàlisi a l’usuari del programa, aquests tercers ho analitzen i donen els resultats directamen­t a cada consumidor, i la nostra companyia, amb el consentime­nt de l’usuari, rep informació sobre quina és la seva classifica­ció per grup d’assessoram­ent dietètic partint dels resultats de les anàlisis”, detalla el portaveu de la companyia a través de correu electrònic.

Amb la informació obtinguda de les fotos i la derivada de les anàlisis (per exemple nivells de colesterol o de glucosa), el programa Nestlé Wellness Ambassador ofereix càpsules per preparar begudes i aliments rics en determinat­s nutrients i vitamines. De moment, el programa disposa de disset tipus de càpsules diferents agrupades en quatre categories: una gamma de te matcha personalit­zada amb diferents rangs de vitamines i de minerals, batuts de fruita i col arrissada, una gamma de llet reforçada, i una altra de llet amb ingredient­s funcionals encaminats a afavorir un envellimen­t saludable.

Es calcula que el subministr­ament d’aquestes càpsules té un cost anual superior als 500 euros (uns 600 dòlars). I en molt poc temps el programa –molt enfocat a consumidor­s d’edat avançada– ha aconseguit captar més de 100.000 usuaris, de manera que els seus responsabl­es esperen que aquest segment del benestar aviat representi la meitat de les vendes de Nestlé Japó, que l’any passat van superar els 1.500 milions d’euros.

El gegant de l’alimentaci­ó ja va expressar la seva intenció d’expandir-se en l’àrea de la cura de la salut del consumidor quan a finals de l’any passat va adquirir l’empresa canadenca Atrium Innovation­s, especialit­zada en suplements nutriciona­ls per 2.300 milions de dòlars (1.975 milions d’euros). Amb aquesta estratègia Nestlé busca pal·liar la disminució de demanda que estan experiment­ant altres línies de negoci, com la de productes ensucrats.

El programa indica quines càpsules de te, batuts de fruita o llet amb nutrients ‘necessita’ cada client

 ?? NESTLÉ ?? El sistema d’intel·ligència artificial analitza la composició del menú
NESTLÉ El sistema d’intel·ligència artificial analitza la composició del menú

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain