La Vanguardia (Català-1ª edició)

El doctorat de Junqueras

El líder d’ERC imparteix classes als presos fins i tot d’astronomia

-

Està fort mentalment malgrat que sap que la condemna del Tribunal Suprem pot ser llarga i que és conscient que s’està perdent moltes coses en el terreny efectiu: a fora hi té dos fills, de tres anys (la Joana) i cinc (en Lluc) a qui no veu créixer, i una dona (la Neus) que només pot veure dues hores a la setmana a la presó. Dedica moltes hores al dia a fer esport: futbol sala, bàsquet, tennis, bàdminton, vòlei, natació... i escacs. Considera que l’esport resulta un mecanisme de socialitza­ció formidable. I li serveix per desconnect­ar una mica. M’ensenya els bessons de la cama, rotunds, com a prova que es manté en forma. Enmig de la conversa ve a saludar Raül Romeva. Tots dos tenen una estreta relació personal i política. L’un i l’altre també dediquen molt de temps a fer documents, sobretot durant la gran quantitat de temps que passen a la cel·la. En el cas de Junqueras, continua fent de president del partit i decideix estratègie­s i designa persones. I entre una cosa i l’altra encara li queda temps per fer classes a la resta d’interns. Classes d’història, d’economia o d’astronomia. A Estremera va arribar a donar una xerrada sobre el canvi climàtic i una altra sobre la teoria de jocs, que és una branca de les matemàtiqu­es que estudia situacions estratègiq­ues en què els jugadors han de sortir com més ben parats millor. Romeva recorda, amb un somriure als llavis, que, per fer més entenedora la teoria de jocs, va posar com a exemple un cas de lladres de cotxes, perquè els companys de presó s’hi impliquess­in més.

Lledoners és un centre que només té deu anys i que està situat al mig d’un paisatge màgic –amb vistes a Montserrat–, res a veure amb Estremera. S’hi menja força millor que no pas al recinte penitencia­ri madrileny, entre altres coses perquè els presos que s’interessen per la gastronomi­a fan de cuiners, i, gràcies a CIRE, que compta amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, reben classes de formació per quan surtin. Les “hamburgues­es blaves” que servien a la presó madrilenya eren terribles. Els presos catalans les van rebatejar com les “hamburgues­es dels barrufets”, pel seu desconcert­ant color. En qualsevol cas, Junqueras recorda que els funcionari­s sempre els van tractar amb molt de respecte i no en té cap queixa.

A la presó bagenca, Junqueras se sent orgullós de ser el polític més valorat en les enquestes i que ERC sigui el partit que té més presència a tot Catalunya. Li ha interessat molt la polèmica de la falsificac­ió de curriculum­s i presumeix que té un doctorat d’Història del Pensament Econòmic per la UAB que no li ha regalat ningú. Va treballar en una tesi sobre les relacions d’Espanya i la Santa Seu durant la Guerra de Successió, que li va permetre accedir als arxius secrets del Vaticà. Arran d’aquesta investigac­ió va poder conèixer el cardenal Joseph Ratzinger, poc abans que el fessin Papa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain