La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern espanyol renova l’aposta pel diàleg però avisa que “no es ven”

La Festa de la Rosa aplega 20.000 persones en suport a la política de Sánchez

- IÑAKI ELLAKURÍA

El termòmetre més precís per conèixer l’estat del socialisme català és la popular Festa de la Rosa que des de fa quaranta anys el PSC celebra a finals de setembre. Ahir a la Pineda de Gavà, on es van reunir 20.000 persones, el termòmetre socialista va arribar a altes temperatur­es, i va demostrar que la presidènci­a de Pedro Sánchez ha revitalitz­at un partit que els últims anys s’havia centrat a resistir des de la trinxera l’ascens de Ciutadans en molts dels seus feus tradiciona­ls .

“Hem tornat!”, va exclamar la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, en un acte en què el principal protagonis­ta va ser l’absent Sánchez, i en què l’anomenada qüestió catalana va tornar a centrar els missatges dels socialiste­s. El Govern espanyol va reafirmar la seva aposta pel diàleg, però va negar qualsevol pacte amb l’independen­tisme, replicant així les crítiques de PP i Ciutadans a l’afirmació a La Vanguardia de la vicepresid­enta Carmen Calvo que si el judici als líders del procés sobiranist­a català dura en el temps “no seria lògic allargar la presó preventiva”. També hi va haver missatges de suport a les paraules de la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, sobre la possibilit­at d’un indult.

Juntament amb Batet, van prendre la paraula el ministre de Foment, José Luis Ábalos, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l’alcalde de Lisboa, Fernando Medina, i l’alcaldable per Barcelona, Jaume Collboni. Fidel al seu estil, el ministre de Foment i secretari d’organitzac­ió del PSOE va ser el més contundent a l’hora de rebutjar les crítiques de l’oposició al Govern espanyol per la seva estratègia a Catalunya i va negar que hi hagi qualsevol tipus de pacte amb l’independen­tisme més enllà d’“intentar buscar una solució” dins del marc legal. “Nosaltres no ens venem, només defensem l’interès de tothom”, va afirmar.

En aquest sentit, va donar un cop de mà a Cunillera, en el centre de les crítiques de PP i Cs, i va qualificar les seves declaracio­ns com a “gest d’humanitat”, per després carregar contra populars i liberals, a qui va acusar de “ser molt més comprensiu­s amb altres colpistes”, que no són catalans, amb referència a la seva abstenció al Congrés sobre l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos.

Ábalos va garantir que l’exploració de possibles vies d’entesa amb el Govern de Quim Torra no significa que l’Executiu central hagi de permetre la vulneració de la llei. “Em sap greu quan em trobo catalans per altres punts d’Espanya que em diuen: ‘No ens deixeu sols’. No us deixarem mai sols perquè som el mateix i volem el mateix”, va prometre als assistents.

El secretari d’organitzac­ió del PSOE va acabar la intervenci­ó destacant el paper d’Iceta en el conflicte català i es va preguntar: “A part del PSC hi ha algú en aquest país pensant en una solució per a Catalunya? No, només volen imposar-se als altres i no entenen que la convivènci­a passa pel reconeixem­ent de la pluralitat”.

Tot seguit, Iceta va recollir el guant del ministre i va recordar que en la passada legislatur­a, en els plens del 6 i 7 de setembre en què es van aprovar les lleis de ruptura, el PSC va avisar el govern de Carles Puigdemont de les conseqüènc­ies dels seus actes. “Per què tenen ara un embolic judicial? Coi, perquè no ens van fer cas! Ara volen que els ho resolguem, ja veurem... Primer ha de treballar la justícia”, va assenyalar.

Així mateix, va recomanar a Torra que es deixi de “romeries” a Waterloo –“des d’Abba no s’havia parlat tant d’aquesta ciutat”–, i tingui “un punt d’humilitat” per reconèixer que es van equivocar, però també per admetre que “tenen una oportunita­t” amb Sánchez.

“El PSC no es resigna a tenir una societat dividida per la meitat, hi ha gent que va néixer amb el conflicte i que creix amb el conflicte; ja que nosaltres no volem això, no volem una societat barallada”, va exclamar.

Per la seva banda, Batet va assegurar que, a diferència del govern de Mariano Rajoy, l’actual “no vol cavar trinxeres” ni busca alimentar el “conflicte” amb una política d’oposició destructiv­a.

Iceta recomana a Torra que aprofiti “l’oportunita­t” que li ofereix l’Executiu socialista

 ?? NORMA VIDAL / ACN ?? Medina, alcalde de Lisboa, els ministres Ábalos i Batet, i els dirigents del PSC Collboni, Iceta i Sánchez
NORMA VIDAL / ACN Medina, alcalde de Lisboa, els ministres Ábalos i Batet, i els dirigents del PSC Collboni, Iceta i Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain