La Vanguardia (Català-1ª edició)

PP i Cs es llancen en bloc contra els socialiste­s pels encausats de l’1-O

Censuren Calvo per haver qüestionat la presó preventiva si el judici triga

- ÀLEX TORT

“Al Govern socialista ja no li queden màscares per amagar el pacte que tenen amb els independen­tistes”. O: “Estem davant el pagament de la hipoteca a Sánchez”. Així van reaccionar, primer el PP i després Ciutadans, davant les declaracio­ns de la vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, que, en una entrevista a La Vanguardia, va assegurar que si el judici als líders independen­tistes triga a celebrar-se, “no seria lògic allargar la presó preventiva”.

Qualsevol opinió de dirigents del PSOE que mostri un bri de commiserac­ió amb els presos de l’1-O és replicada al moment per Ciutadans i el PP. Va passar dissabte també, quan la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, es va mostrar favorable a l’indult en cas de sentència condemnatò­ria. De res van servir les puntualitz­acions posteriors.

No hi ha treva. Davant les paraules de Calvo, la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, va afirmar via Twitter que al PSOE “ja no li queden màscares” i va afegir que “van entrar com el Govern de la ‘dignitat’ i han demostrat ser el de la vergonya”.

El vicesecret­ari d’organitzac­ió del PP, Javier Maroto, també va aprofitar les paraules de Calvo i Cunillera per ironitzar amb dues preguntes retòriques: “Pedro Sánchez anirà demà a la porta de la presó per obrir-la? Si ahir la delegada del Govern demanava l’indult per als polítics presos i avui la vicepresid­enta diu que fa massa temps que són a la presó, senyor Sánchez, què és el que passarà demà?”.

Segons Maroto, “clama al cel” el que està passant, insinuant, així, contrapart­ides entre les formacions independen­tistes i el Govern espanyol.

A tot plegat s’hi afegeix una interpel·lació que el PP formularà dimecres al Congrés i per la qual el partit de Pablo Casado pretén que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, aclareixi si “el Govern cedirà a les pressions” d’ERC i el PDECat i manarà a la Fiscalia que canviï el seu posicionam­ent”.

Ciutadans també ha saltat a la jugular de Sánchez. La diputada al Parlament, Sonia Sierra, va subratllar que “no pot ser que el país estigui en mans de Torra, Puigdemont i Rufián mentre el Govern [central] mira cap a una altra banda”.

A més, Ciutadans veu en les afirmacion­s de la vicepresid­enta un intent de pressionar jutges i fiscals. Així ho va expressar la secretària de política municipal, Begoña Villacís, que va exigir al PSOE “més respecte al poder judicial” i que “els polítics haurien de fer política, i els jutges, justícia”.

JxCat i ERC tampoc van mostrar-se satisfets, tot i veure-hi un apropament. Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat, va considerar les paraules de Calvo “l’aproximame­nt més valent que s’ha fet fins ara”, però va reclamar que es prescindei­xi de “focs d’artifici i màrqueting polític”.

En una línia semblant, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va afirmar que aquesta presó preventiva “no s’hauria d’allargar en cap cas” perquè els presos “no hi haurien d’haver entrat mai, a la presó”. “No podem normalitza­r absolutame­nt res de la situació que viuen ni entendre cap gest com una concessió”, va dir respecte al que va apuntar la vicepresid­enta del Govern espanyol.

Junts per Catalunya saluda el pas “valent” de la vicepresid­enta, i ERC no vol cap gest que es vegi com una concessió

 ?? EFE ?? Javier Maroto, vicesecret­ari d’organitzac­ió del PP, ahir a Saragossa
EFE Javier Maroto, vicesecret­ari d’organitzac­ió del PP, ahir a Saragossa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain