La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei de la selva

El Govern central i l’oposició han entrat en una dinàmica del tot s’hi val per imposar les seves tesis respective­s. El resultat és una crispació creixent i un abús dels recursos parlamenta­ris per guanyar l’adversari com sigui

- Jordi Juan jjuan@lavanguard­ia.es

El bipartidis­me ha mort, però no sembla que ningú se n’hagi assabentat. El PP i el PSOE han donat mostres de governar com en els temps en què gaudien de majories absolutes i podien imposar les seves polítiques sense necessitat de buscar cap consens. Aquell temps s’ha acabat. L’actual aritmètica parlamentà­ria obligaria a un exercici de pacte continu, on les decisions fossin fruit de llargues negociacio­ns entre l’Executiu i l’oposició. Tanmateix, la realitat és que les diferents formacions són curttermin­istes i miren d’aconseguir victòries mínimes per imposar les seves tesis encara que siguin mitjançant artificis legals o forçant la legalitat parlamentà­ria. La dinàmica d’aquestes últimes setmanes està generant un debat polític de baixa estofa on les desqualifi­cacions deixen pas als insults.

Era evident que la via d’accés de Pedro Sánchez a la presidènci­a del Govern mitjançant una moció de censura podia presagiar un escenari de summa agressivit­at amb l’oposició. El PP no perdonaria tan fàcilment quedar descavalca­t del poder d’una manera tan inesperada, i les files de Ciutadans tampoc no es podien quedar de braços plegats després d’assaborir que podien guanyar en unes eleccions generals que semblaven avançar-se. Però la realitat ha estat molt pitjor. PP i Cs han entrat en una guerra sense treva contra el Govern Sánchez en una competició per veure qui dels dos és més dur i no hi ha hagut cap mirament a recórrer a qüestions com Catalunya o la immigració on la prudència aconsellar­ia fer política d’Estat. Tot s’hi val per castigar un govern. Però l’Executiu de Sánchez tampoc no s’ha quedat curt. Ha entès que està en una guerra de supervivèn­cia i ha de recórrer a totes les armes a la seva disposició per guanyar aquesta batalla. Així va colar l’esmena per impedir que el Senat pugui fiscalitza­r els futurs pressupost­os dins d’una llei orgànica sobre la violència de gènere. Un gest lleig, especialme­nt perquè recorria a una norma social que tenia el suport de totes les forces. L’excusa que era un ardit que s’ha fet moltes altres vegades no quadra amb el missatge de transparèn­cia i ètica que el nou Executiu vol traslladar. Ara, la mesura obre una guerra jurídica amb l’oposició que mobilitzar­à els lletrats de les Corts per discutir el procedimen­t. El Govern socialista lluitarà d’allò més per poder aprovar els seus pressupost­os com sigui, i PP i Ciutadans faran el mateix per evitar-ho. S’anuncien dies on les dues parts forçaran totes les costures del reglament contra rellotge per imposar les seves tesis respective­s.

En aquesta mateixa línia d’acció política al límit, Pedro Sánchez va anunciar una reforma de la Constituci­ó per limitar els aforaments dels alts càrrecs de l’Estat sense plantejame­nt previ a l’oposició. Una reforma de la Carta Magna no és un conill més del barret de copa, sinó que hauria d’obligar a un diàleg previ amb la resta de formacions si es vol aconseguir un ampli acord. I més en un afer com aquest que, 24 hores després, havia de ser discutit en un ple al Congrés dels Diputats amb una proposta de Ciutadans. El resultat final és que la iniciativa ha quedat momentània­ment embarranca­da i cal veure si l’Executiu socialista obté un rèdit polític amb ella o es converteix en un bumerang per les conseqüènc­ies que té. De moment, Podem, el seu principal aliat, ha assenyalat amb el dit la família reial, que quedaria fora dels aforaments en el projecte socialista. El Govern es nega a tocar la inviolabil­itat del Rei, per la qual cosa la formació de Pablo Iglesias i els partits nacionalis­tes ja li han dit que no li donaran el seu suport. Un nou problema per a la Moncloa que aquest sí que no ha estat creat artificial­ment per l’oposició.

El resultat final és un increment de la crispació i la sensació que la legislatur­a viu en una muntanya russa contínua on es passa de l’exhumació del cadàver de Franco a la dimissió d’una ministra, al plagi d’un llibre del president o al màster del líder de l’oposició, sense temps a madurar res. Una guerra sense treva que deixa molts més vençuts que vencedors.

 ?? MARISCAL / EFE ?? Pablo Casado adreçant-se al president del Govern central en l’últim ple del Congrés la setmana passada
MARISCAL / EFE Pablo Casado adreçant-se al president del Govern central en l’últim ple del Congrés la setmana passada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain