La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pèndol i la tensió

Espanya té condicions per volar, però a causa del patriotism­e dominant, es resigna al vol gallinaci

- Antoni Puigverd

Es diu que Aznar ha tornat. Les opinions que aquest personatge suscita són molt calentes. Uns el consideren l’encarnació del diable, els altres l’aplaudeixe­n com la reencarnac­ió del Cid Campeador. Allunyat del blasme i de l’elogi, voldria aproximar-me a la seva figura per situar-lo en el punt que li correspon: a la rotonda que, del consens de la transició, va conduir-nos a la dramàtica avinguda del dissens actual (crisi catalana, xoc de generacion­s). José M.ª Aznar ha estat la figura més determinan­t d’aquests 40 anys de democràcia (“determinan­t” no vol dir ni el més bo, ni el més admirable, però sí el més influent).

El sociòleg José Luis Álvarez va explicar magníficam­ent l’aparició d’Aznar com l’equivalent espanyol dels tres líders que van canviar el món: Reagan, Thatcher, Joan Pau II. Cadascun a la seva manera, aquests líders van introduir tensió en unes societats endolcides per dècades de consens social (Roosevelt, Pla Marshall, mercat comú, hegemonia socialcris­tiana o socialdemò­crata). Aquelles societats s’estaven adormint i la transgress­ió neoliberal va contribuir a despertar-les. Aquells líders van sacsejar els seus països i van contribuir a la revolució liberal que encara cueja a tot el món (tot i que ara ja sense tensió innovadora, sinó atrapada en una lògica financera que, si no es reforma, desembocar­à en un cop de pèndol antagònic: el sobiranism­e populista). Per la seva banda, Joan Pau II va qüestionar la cultura del consens, que el concili Vaticà II afavoria, en confrontar-se frontalmen­t tant amb el bloc comunista com amb el progressis­me catòlic (diàleg cristiano-marxista).

Uns anys més tard, Aznar va fer el mateix en una Espanya que s’havia acostumat, gràcies a la transició, al consens. Partint de l’Estat de benestar creat pels socialiste­s, Aznar va promoure la revolució individual­ista del capitalism­e popular. Va impulsar les privatitza­cions i l’alliberame­nt del sòl, i va guiar l’aparició d’una nova classe dirigent. Va propugnar la inversió immobiliàr­ia i financera com a valors del progrés col·lectiu. Va presidir l’època del vedell d’or. Després va venir el diluvi.

La gran tensió que va introduir Aznar va ser el qüestionam­ent del pacte territoria­l de la transició. Articulant l’insuportab­le dolor que ETA causava, va potenciar un discurs patriòtic que sintetitza­va el nacionalis­me espanyol amb la noció francesa de ciutadania. Formalment, era un discurs antinacion­alista. Rebutjava tots els nacionalis­mes per perillosos. Però, paradoxalm­ent, afavoria el màxim confort per a les emocions espanyolis­tes, heretades tant del falangisme com del tradiciona­lisme. Aquesta suma de contraris li va permetre penetrar en els sectors intel·lectuals d’esquerra (de Savater a De Carreras). Per si fos poc va dibuixar un nou horitzó expansiu. Espanya podia reconqueri­r Llatinoamè­rica a través de Repsol, Endesa, Santander i companyia. Espanya podia esdevenir pont entre Europa i Amèrica (d’aquí l’accent mexicà en la conversa amb Bush). I Madrid, la megàpolis del sud d’Europa. Antagònica­ment, a Barcelona es percebia un risc de provincian­ització.

La visió aznariana va conquerir l’hegemonia a tot Espanya, menys al País Basc. I a Catalunya: l’ascens de Carod Rovira (i la clau de la governació que des d’aleshores ERC posseeix) és conseqüènc­ia de la reacció al·lèrgica que genera a Catalunya el discurs aznarià i del procés de recentrali­tzació, avalat per una política de nomenament­s judicials que perdura: Carlos Lesmes, president del Suprem i del Poder Judicial, va ser director general amb Aznar.

Aquella tensió va portar, primer, el procés de renovació de l’Estatut, amb les tensions i fiascos que tots coneixem: el TC va fer una interpreta­ció aznariana de la Constituci­ó. Per això arribem a la crisi actual.

La visió d’Espanya d’Aznar (de la qual Cs és la quintaessè­ncia) va perviure en temps de Zapatero com a pensament dominant. I ha perviscut amb Rajoy. Si els socialiste­s (i Podem) retornen a la guerra civil i als temes de moral (casament homosexual, potser aviat eutanàsia), és perquè aquests temes divideixen la dreta entre conservado­rs i liberals. Combatre la idea d’Espanya que el PP o Cs encarnen és prou més complicat.

Ara bé, els espanyols, siguin d’on siguin, també s’adonen del llast de tants anys de tensió. La visió d’Espanya aznariana potser té molta força, però deixa en fora de joc Catalunya, de manera que el conjunt no aconseguei­x mai alçar el vol. Espanya té condicions per volar, però ha de resignar-se al vol gallinaci (ja que el patriotism­e dominant problemati­tza l’eix de Barcelona, que és essencial). Per això dic sovint que a Espanya hi ha dos somnis en disputa: el de la independèn­cia i el de la uniformita­t a la francesa. Ambdós són contraris a la realitat. Un no recularà si l’altre no recula.

El pèndol va portar Aznar. Però ara el pèndol podria allunyarlo. Comença a créixer, a tota Espanya, bé que tímidament, la impressió que el consens i la mútua concessió serien més constructi­us que persistir en la lògica dels somnis. Els somnis eternitzen la tensió.

 ?? DEA / G. CIGOLINI / GETTY ??
DEA / G. CIGOLINI / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain