La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biologia de la informació

- Josep Lluís Micó J.L. MICÓ, catedràtic de Periodisme de la URL

Els biòlegs anomenen estratègia R a la conducta pròpia de les denominade­s espècies persistent­s o oportunist­es: tenen molts fills, però els dispensen poques atencions, per la qual cosa la seva taxa de mortalitat és elevada. Aquest patró equivaldri­a en el sector de la comunicaci­ó a la producció d’un gran nombre de notícies amb l’esperança que, per la seva abundància i contumàcia, arribin a alguns destinatar­is, en especial, a internet, les xarxes socials, els dispositiu­s mòbils, etcètera. És igual si determinad­es informacio­ns, com els posts a Facebook o els missatges a Twitter, moren en l’entretant, el mitjà –la marca– no es ressent.

En canvi, l’estratègia K és la caracterís­tica de les espècies amb una descendènc­ia escassa que requereix molta atenció i cura perquè creixi sana. En el periodisme, això significar­ia posar en circulació produccion­s complexes amb la idea que captin audiència per la seva profundita­t i recursos. És a dir, davant les marques blanques i els genèrics informatiu­s, creativita­t i rigor.

No és greu que fracassi una peça composta d’acord amb els preceptes que estableix l’estratègia R; hi ha un ampli marge perquè així sigui. Malgrat això, si es dona aquest mateix desenllaç a partir d’un material confeccion­at segons l’estratègia K, estem davant un desastre, perquè la posada en circulació d’aquests continguts només es compadeix amb la feina complexa, lenta, costosa.

Arquitecte­s, urbanistes, institucio­ns i veïns comuns es lamenten sovint pel deterioram­ent estètic i mediambien­tal de les seves ciutats, pobles i paisatges. No obstant això, és estrany que els periodiste­s i els empresaris de la comunicaci­ó es queixin per la contaminac­ió informativ­a, en quantitat i en qualitat, a la qual estem assistint en l’actualitat.

La sobreabund­ància afecta igualment la publicitat, que està passant dels anuncis breus i promocions sense interrupci­ó a les accions amb substància. Publicitar­is i periodiste­s han de comprendre que el seu públic està sempre a punt d’anar-se’n a altres llocs. Han de ser més hospitalar­is, a internet i a la resta de suports i plataforme­s. No poden perdre la batalla per l’atenció. Per molt rellevant que sigui el que volen explicar, si no capten l’interès de ningú, la seva tasca servirà per a molt poc. I, llavors, el fruit del seu esforç no se salvarà ni amb l’estratègia R ni amb la K.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain